Среда, 15. Фебруар 2017.

Обележен Свети Трифун

Централна прослава Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, одржана је у срцу неготинског виногорја, на Рајачким пивницама, у организацији Туристичке организације општине Неготин и Месне заједнице Рајац, а под покровитељством Општине Неготин.

  

Тим поводом, на тргу Сабора Свете Тројице, приређен је пригодан програм у коме су учествовали ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, Тамара Пауновић, етно група „Долама“, акустични оркестар „Контракорд“. О вину је говорио Саша Скалушевић, а здравичар на овогодишњој манифестацији био је глумац, Бранислав Мијатовић.

  

Прослави Светог Трифуна на Рајачким пивницама на Рајачким пивницама, међу бројним гостима, присуствовали  су и Надица Васић, заменица председника општине Неготин и др мед. Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин, који је поздравио присутне у име локалне самоуправе и  винарима и виноградарима, али и свима који славе, честитао Светог Трифуна уз жељу да година буде родна и берићетна, пуна сунца и вина које ће се наћи на трпезама многих ресторана и љубитеља вина широм земље.

  

Традиција гајења винове лозе и производње доброг и препознатљивог вина у нашем крају  траје  више од седам векова. Вино и вински путеви представљају значајан део наше пољопривредне и туристичке понуде, жилу куцавицу која спаја историју, културу поднебља, нашу прошлост и будућност. Свети Трифун, заштитник винара и виноградара данас као и сваког 14. фебруара окупља све наше људе који се баве изузетним послом, справљањем нектара који познаваоци и љубитељи вина проглашавају најбољим у земљи и ван њених граница. Поштујући умеће справљања вина које се преноси с колена на колено, уз новине које нам године доносе, спајамо прошлост и садашњост ради боље будућности.“ – рекао је између осталог Божиловић и најавио да ће локална самоуправа и ове године у циљу поспешивања подизања нових засада под виновом лозом субвенционисањем, посебан акценат ставити на аутохтоне сорте, зачинак, тамјанику и остале, и то са повећањем површине засада са 0,3 до једног хектара, а предвиђене су и друге мере помоћи виноградарима и винарима.  

  

Као што традиција налаже, приређен је и обред резања славског колача, који је, уз саслужење неготинског свештенства обавио Епископ тимочки Господин Иларион.

 

Након овог свечаног чина, у винограду је симболично обављена прва резидба винове лозе, како би лоза повратила снагу након зиме, што уједно означава и почетак нове виноградарске сезоне.

  

Свети Трифун је свечано обележен и у другим виноградарским местима широм Неготинске Крајине.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.