Понедељак, 29. Јануар 2018.

Обележен Савиндан

Школе и Српска православна црква обележиле су Савиндан, дан посвећен утемељивачу српске цркве и просветитељства. Савидан је пригодним програмима и резањем славског колача, обележен у свим основним и средњим школама и другим образовним установама у општини Неготин, а обележавање Светог Саве завршено је свечаном академијом у Дому културе „Стеван Мокрањац“.

 

Образовне установе на територији општине Неготин пригодним програмима обележиле су Савиндан у знак сећања на Светог Саву, првог српског архиепископа, светитељ и просветитељ, утемељивача српске државе и школства. Свечаности су отворене химном Светог Саве у извођењу школских хорова, а након тога свештеници неготинске црквене општине обавили су обред резања славског колача. Пригодним музичко литерарним програмом ученици су подсетили на животни пут Светог Саве.

 

Свечана академија поводом поводом великог православног празника Савиндана и ове године приређена је у Дому културе у организацији Црквене општине Неготин, основних и средњих школа, вртића „Пчелица“ и Учитељског факултета, а под покровитељством Општине Неготин.

  

Академији су присуствовали Владимир Величковић, председник општине Неготин, Мерлина Селенић, заменица председника Општине Неготин, мр Милан Уруковић, председнк СО Неготин, свештенство Црквене општине Неготин, братство манастира Буково, професори, наставници, ученици основних и средњих школа и родитељи. Програм је почео химном Светом Сави, коју је извео хор Цркве Свете Тројице, под  диригентским вођством Светлане Кравченко.

  

Присутнима се обратио и архијерејски намесник неготински протојереј Зоран Јовић, који је подсетио на значај дела Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља. Он је позвао све професоре, наставнике и ученике, да прате пут који је зацртао Свети Сава, а да великог просветитеља више славе у црквама доласком на литургију на дан Светог Саве.   

У пригодном програму који је приређен у наставку академије, поред Црквеног хора, наступили и хор Неготинске гимназије, којим руководи Данијела Марковић, хор Основне школе „Бранко Радичевић“ под управом Еме Милошевић, хор Основне школе „Вук Караџић“ којим је дириговала Тања Милосављевић. Учешће у Светосавској академији узели су и ученици основних и средњих школа, најмлађи из вртића „Пчелица“ и студенти Учитељског факултета у Неготину, који су приказали делове својих Светосавских програма.

  

На крају академије у част Светога Саве и Светосавља, Коло српских сестара наградило је најбоље учеснике ликовног и литерарног конкурса, а старешина Цркве Свете Тројице протојереј Милан Радовић, захвалио се у име Црквене општине Неготин,  свима који су помогли организовање свечаности.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.