Среда, 27. Јануар 2016.

Обележен Савиндан

Дан посвећен Светом Сави, утемељивачу српске цркве и просветитељства, пригодним програмима и резањем славских колача, обележен је у свим основним и средњим школама и другим образовним установама у општини Неготин.

  

Свечаности у част утемељивача српске државе и школства, отворене су химном Светог Саве у извођењу школских хорова, а након тога обављен је и обред резања славског колача у присуству свештеника неготинске црквене општине. Пригодним музичко литерарним програмом ученици су подсетили на животни пут Светог Саве, а у својим обраћањима просветним радницима, ученицима, родитељима и присутним гостима,  свештеници неготинске црквене општине подсетили су на значај Светог Саве, који је својим ликом и делом, на челу свих знаменитих Срба.

  

Обележавању Савиндана у Техничкој школи и Неготинској гимназији присуствовали су председник општине Неготин, Јован Миловановић, председник Скупштине општине Неготин др мед. Љубисав Божиловић и помоћница председника општине Неготин Александра Величковић, док су свечаностима у осталим школама присуствовали чланови Општинског већа општине Неготин.

  

Свети Сава био је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава. Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му наменили владарску мисију. Његовим устоличењем за архиепископа 1219. године утемељена је и самостална Српска православна црква. 

  

Кнез Милош Обреновић је 1823. године наредио да се Дан Светог Саве обележава као школска слава у Србији. Свети Сава је установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. јануара 1840. године, одлуком Совјета Књажевства Србског и те године прослављан у Крагујевцу и Београду.

  

Кнез Милош Обреновић је 1823. године наредио да се Дан Светог Саве обележава као школска слава у Србији.

  

У 18 сати у Дому културе биће приређена и Светосавска академија,  уз пригодан програм.

 


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.