Уторак, 24. Септембар 2013.

Обележен јубилеј 210 година старе неготинске цркве

  

Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Г. Јустин Епископ Тимочки уз појање Хора Цркве Свете Тројице, а потом и пригодним духовно културно-уметничким програмом обележена је Храмовна слава, 210 година Старе Богородичине цркве и 1700 година Миланског едикта.

Након литургије, у присуству бројних верника, гостију и руководства Општине Неготин пресечен се славски колач.

   

Обележавање 210 година изградње Храма у години великог јубилеја, 17 векова Миланског едикта настављено је пригодним духовно културно-уметничким програмом у црквеној порти.

 О историјском значају Миланског едикта говорио је  доц. др Мирко Сајловић, професор Историје Цркве на Богословском факултету “Св.Василије Острошки” у Фочи.  

   

Милован Николић, професор књижевности у пензији казивао је стихове посвећене јубилеју старе неготинске цркве и легендарном крајинском јунаку Хајдук Вељку који је, пре тачно два века погинуо бранећи Неготин, а потом на том историјском месту сахрањен.

   

Хор Цркве Свете Тројице под управом Светлане Кравченко извео је духовни репертоар, док је хор Неготинске гимназије  којим је дириговала Данијела Марковић извео композиције световне садржине.

Културни програм завршен је наступом фолклорног ансамбла КУД „Стеван Мокрањац“ Неготин који је извео игре из Неготинске Крајине.

   

Поводом великог јубилеја, 210 година постојања Цркве рођења пресвете Богородице, у порти овог храма у старом градском језгру гради се објекат за паљење свећа. Вредност инвестиције је милион динара, а средства су обезбеђена из буџета Општине Неготин.

Храм рождества Пресвете Богородице, познатији као стара неготинска црква има посебно место у историји и традицији Неготина будући да је саграђен у време турске владавине и Неготинци га доживљавају као централно место очувања српства и слободарског духа.