Уторак, 30. Мај 2017.

Обележен Европски дан паркова

И ове године Служба за заштиту животне средине општине Неготин, са ученицима трећег разреда основне школе „Вук Караџић“, обележила је Европски дан паркова.


Међународна федерација националних паркова установила је Европски дан паркова са циљем да подстакне јавност да промене однос према природи, да скрене пажњу јавности на значај очувања паркова и парковских површина и укаже на значај чувања зелених површина. Датум представља знак сећања на девет формираних европских националних паркова, давне 1909. године у Шведској. У Европи се Дан паркова обележава од 1999 године, у Србији од 2001. године.

“Служба за заштиту животне средине у циљу реализације Програма заштите животне средине и у оквиру специфичног циља унапређења нивоа еколошке свести грађана, обележава значајне еколошке датуме. Један од значајнијих је и 24. мај, Европски дан паркова који наша служба обележавамо од 2010. године, а раније смо га обележавали као  Еко фонд. У склопу данашњих активности запослени у Служби за заштиту животне средине разговарали су у Музичком павиљону у Градском парку, са ученицима о значају екологије и очувања зелених површина, а ученици најстарије неготинске школе цртали су и кредама на платоу око павиљона. Такође одржали смо и један школски час у природи.– истакао је Слободан Дијановић, руководилац Службе за заштиту животне средине ОУ Неготин. 

У Музичком павиљону били су изложени радови и еколошке поруке ученика, на тему Дана европских паркова а најбољи радови и поруке награђени су пригодним наградама.

„Ученици 3-1 одељења основне школе Вук Карадђић прикључили су се акцији обележавања Европског дана паркова. Оавекве акције су од великог значаја и за ученике иза школу, јер код ученика се развија правилан однос према очувању здраве животне средине“ – каже професор разредне наставе Драгана Алексић.    

Ученицима који су учествовали у данашњој акцији подељене су свеске и едукативне брошуре, али и сокови и слаткиши, коју су уједно послужили за промоцију и едукацију ученика како да селектују отпад.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.