Уторак, 24. Мај 2016.

Обележен Европски дан паркова

Служба за заштиту животне средине општине Неготин у сарадњи са Основном школом „Вук Караџић“ из Неготина, обележила је 24. мај, Европски дан паркова.

  

„Овај датум установила је Међународна федерација националних паркова са циљем да подстакне јавност да промене однос према природи, да скрене пажњу јавности на значај очувања паркова и парковских површина и укаже на значај чувања зелених површина. Датум представља знак сећања на девет формираних европских националних паркова, давне 1909. године у Шведској. У Европи се Дан паркова обележава од 1999 године, у Србији од 2001. Године, а што се тиче општине Неготин, као служба за заштиту животне средине обележавамо га од 2010. године, а раније смо га обележавали као  Еко фонд“ – истиче Слободан Дијановић, шеф Службе за заштиту животне средине ОУ Неготин.  

  

Данашње активности почеле су школским часом у природи. Запослени у Служби за заштиту животне средине разговарали су у Музичком павиљону у Градском парку, са ученицима о значају екологије и очувања зелених површина, а ученици другог два разреда најстарије неготинске школе цртали су  И кредама на платоу око павиљона.  

  

Поводом обележавања Дана европских паркова ученици су имали и задатак да нацртају по један рад на тему паркова и парковских површина и напишу по једну еколошку поруку. Сви радови били су изложени у Музичком павиљону, а најбољи радови и поруке награђени су пригодним наградама. Награде су припале Кристини Милутиновић, Душану Милинковићу и Сари Петковић.

    

Ученицима који су учествовали у данашњој акцији подељене су свеске и едукативне брошуре, али и сокови и слаткиши, коју су уједно послужили за промоцију и едукацију ученика како да селектују отпад.