Четвртак, 10. Јануар 2019.

Обележен Дан рођења Стевана Мокрањца

Полагањем цвећа на спомен-бисту Стевана Мокрањца у дворишту родне куће, резањем славског колача, промоцијом 20. броја часописа „Мокрањац“ и концертом  ученика са Одсека за српско традиционално певање и свирање Музичке школе „Мокрањац“ из Београда јуче је обележен Дан рођења славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

    

Програм обележавања 163. годишњице од рођења нашег знаменитог суграђанина почео је полагањем цвећа на спомен-бисту у дворишту Мокрањчеве родне куће. Цвеће су положили у име локалне самоуправе Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Богдан Гугић, заменик председника СО Неготин и Татјана Панић, члан Општинског већа за културу, информисање и туризам.  Цвеће су положиле и делегације Дома културе“Стеван Мокрањац“, Уметничке школе,  Музеја Крајине, културно-уметничких друштава из Неготина и Мокрања, Хора Храма „Свете Тројице“ и Основне школе из Кобишнице.

  

Свечани чин резања славског колача, поводом славе неготинског Дома културе, у присуству представника локалне самоуправе, бројних институција, сарадника, пријатеља, хора Цркве „Свете Тројице“ у Галерији Дома културе обавио је јереј Марко Пајчин.

  

Поздравну реч присутним гостима на свечаности у  унутрашњој галерији Дома културе упутио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

„ Почетак године у Неготину у дане празновања најрадоснијег празника окупи нас у Мокрањчевом дворишту, родној кући и граду, да бисмо прославили важан дан за српску културу и музичко наслеђе,  дан рођења нашег прослављеног композитора Стевана Стојановића и славу Мокрањчеве породице и неготинског Дома културе, који носи његово име. Непроцењиво благо које је Мокрањац за свог живота створио представља јединствену и савршену уметност. Уметност која нас обавезује да сваке године са посебним пијететом, Фестивал „Мокрањчеви дани“ организујемо на најбољи могући начин, да поздравимо наше пријатеље који су временом престали бити гости и постали саставни део музичке свечаности али и да покушамо да привучемо нове људе који ће нам се придружити у стварању нових Мокрањчевих поштоваоца и следбеника, афирмацији и очувању његовог стваралаштва.“ истакао је председник Величковић, поручивши да је  пред нама  важан задатак, како учинити 54. Мокрањчеве дане незаборавним зато што то наш Стеван Мокрањац заслужује.

  

Уследила је промоција новог броја часописа „Мокрањац“ на којој су говорили проф. Др Соња Маринковић, селектор Фестивала и уредник часописа и Стефан Савић, музиколог.

  

У музичком делу програма наступили су ученици са Одсека за српско традиционално певање и свирање Музичке школе Мокрањац из Београда која ове године обележава значајан јубилеј 120 година постојања и рада. Наш знаменити суграђанин Стеван Стојановић Мокрањац био је први директор ове образовне институције од 1899. године до своје смрти 1914. године.