Петак, 15. Септембар 2017.

Обележен Дан резервних војних старешина

Полагањем венаца на Споменик борцима погинулим у ратовима од 1912. до 1918. и ослободиоцу Генералу Гамбети у градском парку, обележена је 99. годишњица пробоја Солунског фронта и Дан резервних војних старешина.

 

У име Општине Неготин венац су положили Бобан Стингић, заменик председника општине Неготин и Драгослав Нинић, секретар Скупштине општине Неготин. Венце и цвеће положиле су и делегације , Војске Србије, СУБНОР-а Неготин и Организације резервних војних старешина из Неготина.

 

У помен палим борцима, свештенство неготинске црквене општине служило је  парастос, а приређен је и пригодан програм уз учешће рецитатора Неготинске гимназије, хора Музичке школе “Стеван Мокрањац”, као и ученика нижих разреда Основне школе “Вук Караџић”. 

 

О значају данашњег датума и самом пробоју Солунског фронта говорио је Сава Мићићеловић, професор историје у пензији.   

 

Дан резервних војних старешина се и обележава као дан сећања на дан почетка пробоја Солунског фронта 1918. године. Резултат овог пробоја била је капитулација Бугарске, Аустроугарске и Немачке, чиме је окончан Први светски рат. Међу жртвама рата налази се и 4 600 регистрованих Крајинаца, премда је практично тај број нешто већи.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.