Четвртак, 15. Септембар 2016.

Обележен Дан резервних војних старешина

Полагањем венаца на Споменик борцима погинулим у ратовима 1912. до 1918. и ослободиоцу Генералу Гамбети у градском парку, обележен је 98. Годишњица пробоја Солунског фронта и Дан резервних војних старешина.

  

У име Општине Неготин венац су положили Драгослав Нинић, секретар СО Неготин и Новица Лазић, члан Општинског већа општине Неготин. Венце и цвеће положиле су и делегације , Војске Србије, СУБНОР-а Неготин и Организације резервних војних старешина из Неготина.

  

У помен палим борцима, свештенство неготинске црквене општине служило је  парастос, а приређен је и пригодан програм уз учешће рецитатора и хора Неготинске гимназије. О значају данашњег датума и самом пробоју Солунског фронта говорио је Сава Мићићеловић, професор историје.    

  

Дан резервних војних старешина се и обележава као дан сећања на дан почетка пробоја Солунског фронта 1918. године. Резултат овог пробоја била је капитулација Бугарске, Аустроугарске и Немачке, чиме је окончан Први светски рат. Међу жртвама рата налази се и 4 600 регистрованих Крајинаца, премда је практично тај број нешто већи.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.