Недеља, 12. Мај 2019.

Обележен Дан општине Неготин

Поводом 12. маја Дана општине Неготин, данас је у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“  одржана свечана седница Скупштине општине Неготин. Свечаности су присуствовали први потредседник Владе Републике Србије  министар спољњих послова Ивица Дачић, председници општина и скупштина општина, привредних колектива, образовних установа  и бројни грађани општине Неготин.


Свечану седницу отворио је химном Републике Србије, Хор основне музичке школе „Стеван Мокрањац“, под вођством професорке Александре Ђукић, а присутнима се потом обратио председник Скупштине општине Неготин, магистар Милан Уруковић.


Поздрављајући госте и све присутне и осврћући се на рад Скупштине општине Неготин у последњих годину дана, Уруковић је истакао да је рад одборника био веома плодан и динамичан. На интензитет рада утицале су активности у Републици, функционерима у локалним срединама, поверено је да их прате и уграђују у развој, стабилност и просперитет заједница у којима живимо и радимо.

 

Желим да верујем да смо бригом и одговорношћу, за протеклих 16 месеци функционисања локалне власти у актуелном сазиву, оправдали указано поверење грађана. Задржаћу се на периоду који одређује време нашег рада између два слављеничка датума. Између 12. маја прошле и 12. маја ове године. У наведеном календарском интервалу, почев од 14. маја прошле до 2. априла 2019. године, одржали смо 12 седница Скупштине општине, са 143 тачке дневног реда. – рекао је између осталог мр Милан Уруковић.

Присутнима се обратио и председник општине Неготин Владимир Величковић, који је говорио о активностима локалне самоуправе и потенцијалима наше општине.


Одговорност, енергија, рад, резултати и планови, обележили су 2018- ту, прву годину мандата који су омогућили грађани поклонивши нам своје поверење на децембарским изборима 2017. године. Наш приоритет, највећи и најодговорнији задатак је брига о људима, функционисању и  напретку града, села, сваког дела општине. Средстава никада довољно, имајући у виду очекивања, жеље, али и морања. У непредвиђеним ситуацијама успели смо да одговоримо храбро, енергично и у складу с нашим могућностима.  Величковић је у свом обраћању истакао да је 2019-та година година јубилеја-180 година Неготинске гимназије, 100 година Дома „Станко Пауновић“ и 100 година Фудбалског клуба „Хајдук Вељко“, вредни јубилеји којима се мали број градова у Србији може подичити. Он је такође захвалио институцијама, удружењима, предузећима, сарадницима, грађанима на доброј сарадњи  и искористио прилику да се посебно захвалим дивној деци, нашим најбољим амбасадорима који својим успесима, а ове године било их је поприлично, на најлепши могући начин промовишу свој град.

 

Присутнима се на свечаној седници обратио и Ивица Дачић, први потредседник и министар спољњих послова Владе Републике Србије, који је честитао грађанима Неготина Дан општине и пожелео успех, благостање и просперитет. Он је такође подсетио општина Неготин, која се налази на тромеђи Србије, Румуније и Бугарске кроз историју увек била дом различитих мањинских заједница и етницитета и место у коме се баштине најлепше и најразличитије традиције и обичаји овог краја.

 

Татјана Васић, председница Комисије за избор и именовања, награде и признања образложила је Одлуку о додели мајских награда и повеља, а након тога председник општине Неготин, Владимир Величковић и председник Скупштине општине Неготин, мр Милан Уруковић, уручили су добитницима признања.

Мајске повеље за постигнуте резултате Стефан Коњаковић, студент Техничког факултета у Новом Саду, за постигнуте резултате на такмичењима из немачког и енглеског језика, Теодора Стевановић, ученица четвртог разреда Пољопривредне школе са домом ученика „Рајко Боснић“ Буково, за постигнуте резултате на такмичењу из математике, Вања Милосављевић, ученици првог разреда средње Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин, за резултате на такмичењима из солфеђа и теорије музике, Урош Стојановић, ученик осмог разреда ОШ „Вук Караџић“ Неготин, за освојено прво место на републичком такмичењу из физике, Марија Милосављевић, ученица седмог разреда ОШ „Вера Радосављевић“ Неготин, за освојено прво место на Републичком фестивалу ФЕДЕМУС- деца композитори у Београду - "Моја мала музика"- клавирска композиција.

 

Мајска награда општине Неготин за постигнуте резултате и значајан допринос у развоју општине Неготин, у 2018. години додељене су Неготинској гимназији, за постигнуте резултате у областима образовања и културе, Фудбалском клубу „Хајдук Вељко“ из Неготина, за постигнуте спортске  резултате у претходним годинама Власти Младеновићу, неготинском песнику и приповедачу, за значајан допринос културном и књижевном стваралаштву источне Србије, Вањи Ђурђевић, координатору организације „Чепом до осмеха“ са седиштем у Новом саду, за значајан допринос у области хуманитарног рада и Давиду Матејевићу, студенту 5.године Медицинског факултета, за значајан допринос у области хуманитарног рада и промоцији свога града Неготина.


На основу Статута општине Неготин и Одлуке о додели награда и јавних признања, председник општине Неготин уручио је на данашњој свечаности и четири Плакете општине Неготин, академику професору др Родољубу Чучуловићу из Прахова, за постигнуте резултате  и значајан допринос у развоју општине Неготин остварених у области туризма, Климентију Гулицовском, активном играчу и тренеру Шаховског клуба “Хемичар” из Неготина, за постигнуте резултате  и значајан допринос у развоју општине Неготин остварених у области  спорта, Драгославу Мишићу. За постигнуте резултате  и значајан допринос у развоју општине Неготин остварених у области  пољопривреде и Матеја Војводановић, за постигнуте резултате на најзначајнијим музичким такмичењима у Србији.

 

Ове године уручено је и највеће признање општине Неготин, звање “Почасни грађанин”. Од ове године то је Станко Поповић, председник Компаније “Елиxир Гроуп” из Шапца.

 

Поводом Дана општине Неготин расписан је и литерарни конкурс, а најбољи рад на свечаној седници Скупштине општине Неготин прочитала је Софија Бируцић, ученица 7/2 разреда ОШ “Вук Караџић”.

 

Свечана седница завршена је пригодним културно уметничким програмом у коме су учествовали етно група „Маринике“ Неготинске гимназије, хор ОШ „Вук Караџић“, ритмичка група ОШ „ Вера Радосављевић“ и млада рецитаторка Милица Јевремовић.