Четвртак, 12. Мај 2016.

Обележен Дан општине Неготин

Поводом 12. маја Дана општине Неготин у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“  одржана је свечана седница Скупштине општине Неготин. Седници су присуствовали бројни гости међу којима су били Епископ Тимочки господин Иларион, председници општина и скупштина општина, привредних колектива, образовних установа  и бројни грађани општине Неготин.

  

Свечану седницу отворио је химном Републике Србије, хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ којим је дириговала Ружица Рајковић, а присутнима се потом обратио председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић.

  

Поздрављајући госте и све присутне у сали он се између осталог осврнуо на рад Скупштине општине Неготин у последњих годину дана. У свом обраћању Божиловић је истакао да је Скупштина општине Неготин, у последњих годину дана заседала 11 пута, као и да су све значајне одлуке за функционисање и развој локалне самоуправе донете на време, а настављена је и одлична сарадња са Владом Републике Србије и ресорним министарствима, која подржавају и помажу актуелно општинско руководство. Председник Скупштине општине Неготин подсетио је присутне госте на најзначајније одлуке које су донете у циљу унапређење услова живота свих грађана наше општине 

Присутнима се обратио и председник општине Неготин Јован Миловановић, који је говорио о активностима локалне самоуправе и потенцијалима наше општине.

Општину на првом месту чине њени житељи. Залагања сваког појединца и успеси унапређују и радују не само породице већ целу средину. Свој успех са нама поделили су многи, неки од њих биће награђени мајским признањима. Оно што ћу посебно истаћи је радост коју нам је својим играма у младој репрезентацији приредио неготинац Предраг Рајковић, златни голман. Пеђу смо дочекали на Тргу како то и доликује једном шампиону који ће, надам се, послужити као  пример како се великим залагањем, уз подршку породице и веру у успех, могу постићи велики резултати. Свој успех је поделио са нама и захваљујем му на томе. Наш град и општина имају чиме да се подиче. Знаменитим суграђанима, успешним појединцима, вину  које је  управо добило ознаку географског порекла „Неготинска Крајина“, спортистима, стонотенисерима, гимнастичаркама, кошаркашима, успешним ђацима, пољопривредницима, предузетницима. Наш задатак је да створимо услове како би се остваривали још бољи резултати у свим областима. Тежак је то задатак али ћемо заједно, верујући у напредак то најбоље урадитирекао је између осталог Миловановић и захвалио свима који су својим залагањем, чињењем и радом допринели развоју нашег града и општине.

Признања су добитницима, након образложења Горан Чеклановић, председник Комисије за избор и именовања, награде и признања, уручили председник општине Неготин, Јован Миловановић и председник Скупштине општине Неготин др мед. Љубисав Божиловић.

  

Добитници Мајских повеља за 2015. годину су Младен Станковић, ученик четвртог разреда Неготинске гимназије, за постигнуте резултате у области филмске уметности, Анамарија Даниловић, ученица четвртог разред средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ Неготин, на одсеку трубе, за постигнуте резултате на такмичењима у земљи и иностранству у области музичке културе, Никола Ђурђић, ученик првог разреда Неготинске Гимназије, за постигнуте резултате на такмичењима у земљи и иностранству, Давид Матејевић, студент друге године Медицинског факултета у Београду, за постигнуте резултате на такмичењима у земљи и иностранству у области образовања и Алекса Дамњановић, ученик четвртог разреда Неготинске гимназије, у области културе.

Мајске награде додељене су Млађану Недељковићу, раднику Станице граничне полиције Душановац, у области спорта, Душану Мандић, тренеру кошаркашког клуба „Хајдук Вељко“ у области спорта, постхумно професору  Милету Пауновићу у области културе, ДОО „НИКОЛИЋ ПРЕВОЗ“ Самариновац у области привреде и СЗПМР „МАТАЉ“ Неготин такође у области привреде.

  

Ове године уручено је и највеће признање општине Неготин, звање “Почасни грађанин”. Од данас је то Предраг Рајковић, голман младе и сениорске фудбалске репрезентације Србије и освајач Златне медаље и признања „Златна рукавица“ на Светском првенству за играче до 20 година на Новом Зеланду. Рајковић је видео поруком захвалио на указаној части и поверењу које су му указали у његовом родном граду.

  

У пригодном програму након свечане доделе признања учествовали су вокално – инструментални састав „Ајдуци“, добитница Мајске повеље Анамарија Даниловић у пратњи професора Петра Гавриљука и младе гимнастичарке „Хајдук Вељка“.

  

Поводом Дана општине Неготин расписан је и литерарни конкурс са темом „Неготин у причи, песми и слици“. Најбољи рад на свечаној седници Скупштине општине Неготин прочитала је Јована Траиловић, ученица трећег разреда Неготинске гимназије. 


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.