Среда, 11. Септембар 2013.

Обележен Дан Неготинске гимназије


У Неготинској гимназији обележен је 174. рођендан школе, једне од најстаријих у Србији. Свечаној академији присуствовали су бројни гости, сарадници и пријатељи, представници локалне самоуправе, црквене општине Неготин и Школске управе Министарства просвете у Зајечару.

 

Неготинска гимназија, на традицији дугој 174. године, успешно је одолевала времену и изазовима које су доносиле реформе и тако сачувала статус једне од најугледнијих средњих школа у Србији. У њој су знања стицали српски научници и дипломате, Ђорђе Станојевић, Симо Лозанић, Никола Пашић, композитор светскога гласа Стеван Мокрањац. Позната је не само по многим славним именима која су се у њој школовала, већ и одличној припреми коју пружа својим ђацима за наставак образовања на високошколским установама.

 

„Наша школа има за циљ да код ученика развије интелектуалну ширину, жељу за новим сазнањима и истраживачку радозналост. Школа која ученике оспособљава за стваралачко мишљење и самостално учење и највећем броју ученика представља прелазни ниво ка професионалном усавршавањуна факултетима. Неготин свакако може бити поносан оваквом образовном институцијом.“ – истакла је Емилија Петровић, директорка Неготинске гимназије, обраћајући се гостима.

 

Поводом Дана Неготинске гимназије, изведен је одлично припремљен музичко -поетски програм у коме су учествовали рецитатори и Хор школе, а реч је о драматизацији дела „Аутогиографија“ Бранислава Нушића. Као специјални гост на свечаној академији поводом дана школе у програму је учествовала и Катарина Ковачевић, победница серијала „Ја имам таленат“ и бивша ученица ове школе.

 

Јубиларне награде за 10, 20 и 30 година верности школи добили су професори Данијела Марковић и Слађан Михајловић, за десет година, Мирко Пејчић, за двадесет и Марија Симић, за тридесет година рада.

 

Поводом 174. рођендана, колектив Неготинске гимназије је упутио захвалност организацијама и установама које помажу њен рад, а сви присутни гости на дар су добили примерак последњег издања школског листа „Мисао“.

 

Неготинска гимназија је последњи рођендан обележила са својих _430 ђака и 50 запослених радника, од којих је 40 наставника са одговарајућим стручним образовањем.