Понедељак, 18. Фебруар 2019.

Обележен Дан музеја и слава Св. Симеон и Ана


У препуној галерији Мокрањчеве родне  куће, у суботу 16. фебруара, колектив Музеја Крајине прославио је осамдесет и пету годишњицу оснивања и рада и славу Св. Симеона и Ане. Обележавању јубилеја и славе  неготинског музеја поред бројних гостију, директора институција, присуствовали су и Татјана Панић, члан Општинског већа за културу, информисање и туризам и Иван Вељковић, помоћник председника. Након свечаног чина резања славског колача који су обавили  свештеници неготинског архијерејског намесништва, окупљене госте поздравио Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.


Трајковић је подсетио на значај ове културно-историјске инстутуције, као и на активности које је Музеј спровео у претходном периоду. Било је речи и о првом управнику музеја, Стојану Младеновићу, о коме је, за ову прилику неготински музеј издао мини каталог са Младеновићевом биографијом, коју је музеју уступио Владимир Радивојевић, праунук Стојана Младеновића.Аутори овог, као и друга два, каталога која су била промовисана су Ивица Трајковић, директор музеја и Сања Радосављевић,  музејски педагог. Сања Радосављевић је представила мини водич „Музеј Крајине/ The Krajina Museum“, напоменувши да је поводом јубилеја урађен  двојезични водич у коме су обједињена сва три објекта Музеја. Потом је отворена  и изложба „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“, аутора Ивице Трајковића и Сање Радосављевић, која ће бити део сталне поставке у галеријском простору Мокрањчеве куће.
Изложбом „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“ приказан је делић богате Мокрањчеве заоставштине о којој Музеј Крајине брине већ више од педесет година. У наставку програма уследила је промоција најновије публикације Музеја „Зборник текстова Николе Плавшића објављених у часопису за културу „Мокрањац“ (2000–2017.). О књизи је говорио аутор, Никола Плавшић. Допринос обележавању годишњице и славе Музеја својим наступом дао је Црквени хор Храма Св. Тројице под диригентском палицом Светлане Кравченко.