Понедељак, 16. Аугуст 2021.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА КРАЈИНСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

  

Манифестацијом „Да рата више не буде“ у организацији Општинског одбора СУБНОР Неготин која се одвија у оквиру обележавања 80. годишњице од устанка у источној Србији, Неготинској и Тимочкој Крајини, данас је обележен Дан формирања Крајинског партизанског одреда.

  

У новом градском парку, цвеће и венце на постамент бисти народних хероја из нашег краја положили су Сретен Селаковић, државни секретар Министарства за рад,запошљавање, борачка и социјална питања, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин и Иван Вељковић, секретар СО Неготин у име локалне самоуправе, Владимир Икоб, представник Руске амбасаде у Србији, представници СУБНОР-а Србије, Пирота, Сремске Митровице, окружних и општинских одбора Борског и Зајечарског округа и Клуба генерала и адмирала Србије и неготинских борачких организација.

  

Пригодним речима обратили су се Сретен Селаковић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин и Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР Неготин.

  

Заслужним појединцима уручена су признања, медаља „Борац“ – највише признање СУБНОР-а Србије, повеља „Крајински партизански одред“ и захвалнице. У културно-уметничком програму који је уследио, учествовали су Предшколска установа „Пчелица“, чланови Удружења пензионера  Неготин и КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина.

  

У малој сали општине Неготин уважене госте примио је председник неготинског локалног парламента мр Милан Уруковић.

У раним јутарњим часовима делегација неготинског СУБНОР-а положила је венац на месту Бандера на Алији, где је на данашњи дан 1941. године формиран Крајински партизански одред.