Среда, 16. Аугуст 2017.

Обележен дан формирања Крајинског партизанског одреда

У Неготину је данас обележена 76. годишњица од формирања Крајинског партизанског одреда. Тим поводом бројне делегације положиле су венце и цвеће на  спомен обележје погинулим борцима НОР-а из Неготина и  борцима ратова од 1991. до 1999, а приређен је и пригодан програм.   

  

Крајински партизански одред формиран је 16. августа 1941. године, на Алији надомак Рогљева, где је данас, у раним јутарњим часовима, делегација СУБНОР-а Неготин положила венце и цвеће.

 

На спомен обележју у Неготину, где је одржана централна свечаност, пошту палим борцима одале су делегације Општине Неготин, СУБНОР-а Србије, Неготина, Сремске Митровице, Пирота, Сокобање, Књажевца, Зајечара, Бољевца, Бора, Цивилних и војних инвалида рата, Обласног антифашистичког Савеза Бугарске из Видина и Општинског одбора БАС-а Брегово, представници месне заједнице Буковче и породице бораца палих у борбама против НАТО агресије 1999. године.

  

Присутне на скупу, поздравио je  Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије, као и представник борачке организације из Сремске Митровице. Пригодне стихове говорили су Брана Филиповић и Славољуб Станковић.

  

И ове године додељена су признања и повеље, појединцима и привредним субјектима општине Неготин. Признања „Почасни члан СУБНОР-а“ ове године уручена су Љубомиру Ранчићу, борцу НОР-а, Љубинки Станчуловић и Живки Баришић. чланицама секције потомака и поштоваоца и Мехо Гуски, члану секције ратних јединица. Повеља Крајинског партизанског одреда ове године припала Републичком одбору СУБНОР-а, Градском одбору СУБНОР-а Сремска Митровица, као и појединцима Горану Богићу и Браниславу Междиновићу. Похвале су добили Драгољуб Ристић, Боривоје Станчуловић, Раде Станковић, Мирјана Мургановић и Анђела Попоска.

  

Уручене су и медаље најбољима у спортским надметањима у пикаду, код мушкараца и жена и шаху у мушкој конкуренцији. Прелазни пехар ове године припао је екипи СУБНОР-а Неготин. 

  

У музичком делу програма учествовала је волакна солисткиња Жикица Максимовић и чланови културно уметничког друштва из Карбулова. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.