Уторак, 16. Аугуст 2016.

Обележен дан формирања Крајинског партизанског одреда

Полагањем венаца и цвећа спомен обележје погинулим борцима НОР-а из Неготина и  борцима ратова од 1991. до 1999. године у Неготину је данас обележена 75. годишњица од формирања Крајинског партизанског одреда.

   

Венце и цвеће на спомен обележје положиле су делегације  Општине Неготин, СУБНОР-а Неготина, Пирота, Сокобање, Књажевца, Зајечара, Бољевца, Бора, Цивилних и војних инвалида рата, Обласног антифашистичког Савеза Бугарске из Видина и Општинског одбора БАС-а Брегово, представници месне заједнице Буковче и породице бораца палих у борбама против НАТО агресије 1999. године. Пре тога, у раним јутарњим часовима  делегација ОО СУБНОР-а Неготин положила је венце и цвеће на легендарној Алији надомак крајинског села Рогљево, месту формирања Крајинског партизанског одреда.

   

Испред Општинског одбора СУБНОР-а Неготин присутне на скупу је поздравио Драгољуб Филиповић, а присутнима су се обратили и представници борачких организација из Сремске Митровице и суседне Бугарске. Пригодне стихове говорили су Боривоје Савић и Драгољуб Филиповић.

   

Годишњица формирања одреда била је и прилика да се појединцима и привредним субјектима општине Неготин и шире уруче признања и повеље. Признање „Почасни борац“ ове године уручено је Илији Соколовићу, које је припала и Повеље Крајински партизански одред, највише признање неготинског СУБНОР-а.

  

Повеља Крајинског партизанског одреда ове године је припала и  ЈКП „Бадњево“, месним заједницама Слатина, Мокрање и Јабуковац, Републичком одбору СУБНОР-а, Клубу генерала и адмирала Србије и Ловачком удружењу „Хајдук Вељко“ Неготин, као и појединцима Владети Атанацковићу, Браниславу Междиновићу, Лубинки Станчуловић, Драгољубу Патрујкићу и Љубомиру Комарчевићу.

Уручене су и медаље најбољима у спортским надметањима у пикаду, код мушкараца и жена и шаху у мушкој конкуренцији. Прелазни пехар ове године припао је екипи СУБНОР-а Неготин. 

   

У оквиру обележавања 75. годишњице Крајинског партизанског одреда гости су данас посетили барутану Хајдук Вељка Петровића, родну кућу родоначелника српске световне и духовне хорске музике Стевана Стојановића Мокрањца, Лапидаријум и гроб Хајдук Вељка.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.