Понедељак, 17. Аугуст 2015.

Обележен дан формирања Крајинског партизанског одреда

Великим народним скупом у Неготину, у недељу 16. августа обележена je 74. годишњица од формирања Крајинског партизанског одреда.

   

Венце и цвеће на спомен обележје погинулим борцима НОР-а из Неготина и  бораца ратова од 1991. до 1999. године положиле су делегације: СУБНОР-а Србије, Клуба генерала и адмирала Србије, Општине Неготин, СУБНОР-а Неготина, Пирота, Сокобање, Књажевца, Зајечара, Бољевца, Бора, Цивилних и војних инвалида рата, Обласног антифашистичког Савеза Бугарске из Видина и Општинског одбора БАС-а Брегово, представници месне заједнице Буковче и мајке бораца палих у борбама против НАТО агресије 1999. године. Пре тога, у раним јутарњим часовима  делегација ОО СУБНОР-а Неготин положила је венце и цвеће на легендарној Алији надомак крајинског села Рогљево, месту формирања Крајинског партизанског одреда. 

Испред Републичког одбора СУБНОР-а Србије учеснике скупа поздравио је генерал Видосав Ковачевић потпредседник и заступник председника СУБНОР-а Србије.Он је изразио задовољство што се овакве годишњице обележавају широм  Србије. Посебно је апострофирао значај неговања антифашистичког карактера НОБ-а и НОП-а. Овом приликом  је генерал Ковачевић, Љубомиру Ранчићу борцу НОР-а, Јовану Даниловићу борцу ратова од 91.до 99.године и Војиславу Олчановићу, поштоваоцу и председнику Месног огранка СУБНОР-а Кобишница уручио  највише признање СУБНОР-а Србије „Медаљу борца“.

   

„Крајински партизански одред, један од десет до тада формираних у Србији, пре 74 године на легендарној Алији формирала је младост Тимока и Крајине, углавном су то били потомци ратника и јунака са Цера и Колубаре, оних који су преживели албанску голготу и Солунски фронт. Окупили су се ту борци из Салаша, Метриша, Брусника, Сикола и Неготина и чином пристуапња у одред закорачили у историју и постали њен део, а свима је јасно да наша историја  није ништа друго до историја борбе за слободу, чије  смо освајање скупо крвљу платили“ - истакао је Драгољуб Филиповић председник ОО СУБНОР-а  Неготин. 

Свечани скуп су поздравили и представници Бугарског антифашистичког савеза из Видина Владимир Иванов и  Брегова Сергеј Здравковски. 

Основну поруку  са овог скупа изрекла су у својим ликовним оставрењима на изложби деца која су учесници ликовног конкурса у реченици: „1999.година- тада и никад више“ залажући се за мир, енергично одбацујући евентуалне ратне снове.  

Годишњица формирања одреда била је и прилика да се појединцима и привредним субјектима општине Неготин и шире уруче Повеље Крајински партизански одред, највише признање неготинског СУБНОР-а. Овогодишњи лауреати су: Градски одбор СУБНОР-а Сремска Митровица, Славица Стојимировић- супруга покојног генерала Стојимировића, Горан Богић, заменик председника Скупштине општине Неготин, и чланови СУБНОР-а Неготин- Мирјана Мургановић, Боривоје Савић и Боривоје Станчуловић.

   

У пригодном културно-уметничком програму, поред чланова СУБНОР-а учествовали су Жикица Максимовић са етно песмама из овога краја и полетарци Дечијег вртића Пчелица из Неготина. 

Гости из целе Србије су у оквиру обележавања 74.годишњице Крајинског партизанског одреда посетили Музеј Крајине и  родну кућу родоначелника српске световне и духовне хорске музике Стевана Стојановића Мокрањца.