Субота, 16. Аугуст 2014.

Обележен дан формирања Крајинског партизанског одреда

Полагањем цвећа и венаца и пригодним програмом, на платоу испред спомен обележја борцима погинулим у НОБ-у и ратовима од 1991. до 1999. године, Општинска организација СУБНОР, обележила је данас  16. август, дана када је 1941. године формиран Крајински партизански одред.

 

Венце и цвеће положиле су делегације Општине Неготин, представници републичког, окружних и општинских одбора СУБНОР-а, борачке делегација из Брегова и др Мара, рођена сестра Стефаније Михајловић .

 

Програм је отворен химном „Боже правде“, а пригодном беседом, присутнима се обратио и Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР Неготин , као и председник борачке организације из суседне Бугарске.

 

Програм су стиховима употпунили и Предраг Синђић и Лидија Милосављевић, као и Жикица Максимовић, песмом, и фолклорна група својим играма.

 

Данас су учесницима НОР-а, Стојану Радуљесковићу, Илији Соколовићу и Зорану Ђурићу додељене повеље СУБНОР-а Србије, за једногодишњи успешан рад.

 

Повеље Крајинског партизанског одреда додељене су Боривоју Савићу, Станоју Брзуловићу, Радету Станковићу и Јовану Даниловићу. Костадинки Радивојев, Љубинки Станчуловић, Живки Баришић, Мирјани Мургановић, Лидији Милосављевић, Сави Мићићеловићу, Драгану Милосављевићу, Анђелки Попоски, Тодори Челикић, Драгици Кодицовић и Новици Рашићу, додељена су посебна пшризнања, док су захвалнице СУБНОР-а уручене Дому „Станко Пауновић“, МЗ Сиколе, ЈКП „Бадњево“, Шумском газдинству Неготин и ЛУ „Хајдук Вељко“ Неготин.

 

Награђени су и најуспешнији у спортским дисциплинама.  У стрељаштву најуспешнија је била екипа Спортског друштва инвалида, друго место припало је екипи СУБНОР 1, а треће СУБНОР 2. У пикаду и у мушкој и у женској конкуренцији прво место освојиле су екипе СУБНОР 1, а друго СУБНОР 2. У шаху најуспешнија је била екипа Хемичар 1, друго место припало је екипи Спортског друштва инвалида, а треће Цивилних инвалида рата.

У преподневним сатима делегација ОО СУБНОР Неготин, положила је на месту формирања Крајинског партизанског одреда на Алији, венац и цвеће.