Понедељак, 06. Јул 2015.

Обележен Дан Дунава на Кусјачкој плажи

Туристичка организација под покровитељством општине Неготин и ове године укључили су се у међународну манифестацију обележавања Дана Дунава, као начин промоције природних вредности и потенцијала моћне реке која једним делом протиче и кроз нашу општину.  

   

Централна прослава Дана Дунава организована је и овога пута на Кусјачкој плажи, а манифестација је окупила више стотина заљубљеника у Дунав и  бројне госте.

   

Манифестација је почела такмичењем у пецању удицом на пловак за младе риболовце узраста до 14 година. У категорији пионира најуспешнији је био Михајло Шогоровић. Друго место заузео је Лазар Поповић, а треће Милош Тујкић. Код пионирки прво место освојила је Катарина Предић, друго Милица Предић, а треће Анита Поповић. Најуспешнијим такмичарима припале су пригодне награде, а награђени су и остали учесници такмичења.    

  


У ишчекивању такмичења у припремању Кусјачког котлића, дочекана је већ традиционална Дунавска регата, која је  кренула у раним јутарњим часовима са плаже у Михајловцу. Учесници регате, са око тридесетак пловила поздрављени су на Кусјаку од стране великог броја грађана Неготина и региона нешто после 11 часова. Дипломама су награђени најмлађи учесници регате, Теодора и Тодор Станковић, а изабрана је и највеселија посада. То је ове године бугарско – српска посада „Православна браћа“ у којој су били Давор Ђурђић, Никола Галиштаров, Красимир Петров и Венцислав Владимиров.

   

Учеснике Дунавске регате и све присутне на Кусјаку, у име организатора и локалне самоуправе подравили су Душан Петровић, директор Туристичке организације Неготин  др мед. Љубисав Божиловић, председник Скупштине општине Неготин.

“Река на чијим обалама се налазимо је препозната као велики туристички потенцијал Србије, али и општине Неготин, кроз коју протиче у свом току ка Црном мору. Неопходно је у наредном периоду изнаћи начина за сређивање прилазних путева и пристаништа како би се туристи задржали у нашем крају и упознали наше туристичку понуду, наше пивнице, Вратну, дегустирали најбоље вино, упознали наше људе, које одликује гостопримљивост и љубазност, осете топлу атмосферу нашег града. Сви заједно морамо да се потрудимо да у што бољем светлу прикажемо све лепоте нашег краја, али и сачувамо како Дунав, тако и остале природне потенцијале којима располажемо“ – рекао је између осталог Божиловић. + 

Највећу пажњу посетилаца привукло је и ове године такмичење у припремању Кусјачког котлића.  Од 20 кусјачких котлића по оцени жирија најбољи је припремила екипа “Морнари” у саставу  Данијела Станковић и Дејан Крстић. Друго место припало је екипи “Алас Душановац” у саставу Драган Барбојевић и Северинка Благојевић, а треће Маји Станојевић и Ненаду Мијуцићу из екипе “Сардинице”. Признање за најперспективнију екипу добила је екипа „Црвени лисац“. Најбоља екипа, поред пехара добила је и симболични котлић.

   

У поподневним сатима одржано је и такмичење у веслању. Најбоље резултате постигла је екипа„Неготинци“, друго место заузела је екипа „Менаџер и вукови“, а треће „Шоми“.

  

За све заинтересовани посетиоци организоване су и бесплатне вожње катамараном, док су у музичком програму учествовали „Стари звуци“ и „Акустик квартет“.

  

У оквиру обележавања Дана Дунава  2015. у музичком павиљону у градском парку 03.јула одржана је и ликовна радионица на тему „Радост у плавом“ . Учествовало је тридесеторо деце узраста до 18 година, а за најбоље цртеже обезбеђене су награде. Прву награду освојила је Нађа Панчић из  ОШ “Вук Караџић”, другу Анамарија Живковић, такође ученица ОШ “Вук Караџић“ , а треће Ленка Миловановић из ОШ „Бранко Радичевић“.