Уторак, 04. Јул 2017.

Обележен Дан Дунава

Ликовном радионицом у Градском парку, креативном радионицом у домаћинству „Ангелинин конак“ и манифестацијом „Дан Дунава 2017“ на Кусјаку обележен међународни дан реке која кроз нашу општину протиче у дужини од 40 километара. Дан Дунава који се обележава у четрнаест подунавских земаља под слоганом „Сачувајмо Дунав“ ове године одржан је девети пут на Кусјаку код Неготина.  

  

Манифестацији су присуствовали Владимир Величковић, председник Општине Неготин и Далибор Машић, члан Већа задужен за спорт и омладину који је у поздравној речи указао на значај Дунава и манифестације: „Традиционалним програмом, који се у оквиру Неготинског лета, на овај дан одвија на Кусјаку, и ове године придружујемо се свим подунавским земљама које данас славе. Општина Неготин је имала срећу да је део дунавске руте.Ове године најавићемо радове на санацији приобалног постојећег пута од Михајловца ка Кусјаку у дужини  3  километра, с обзиром да је након усаглашавања пројекта са новим Законом о планирању и изградњи издато одобрење за санацију. Ова вест обрадоваће све вас који волите ову реку а и бројне госте и бициклисте који ће пролазити кроз нашу општину. Предстоји нам планирање, како да у оквиру могућности,  уредимо плаже које ће нам обогатити летњу понуду и научити како да користимо предности које Дунав пружа.“ истакао је Машић. 

   

Бројна такмичења употпунила су овај дан од Кусјачке регате до такмичења у веслању, припремања рибље чорбе и пецању. Од раних јутарњих сати такмичили су се пионири и пионирке у пецању. Од девојчица најуспешнија је била Јована Радуловић, друго место заузела је Милица Тујкић док је треће пласирана Дуња Петковић. Највише рибе у мушкој категорији упецао је Лазар Поповић, други је Кристијан Милић а  трећи Алекса Станојевић. Двадесетак учесника такмичења у пецању добило је награде које су обезбедили Удружење риболоваца "Тимок" и Туристичка организација. У регати од Михајловца до Кусјака учествовало је десетак чамаца и највеселија посада били су „Неготинци“.

  

Од 19 котлића са рибљом чорбом стручна комисија је прву награду пехар, медаље и котлић доделила екипи "Тешкаши", друго место освојили су такмичари екипе "Душановац" а треце место "Буцино дућанче 1". Код  веслача најбоља је била екипа "Дунавски вукови" други су кроз циљ прошли "Гњурци" док је трећа била екипа "Сани".

Сви посетиоци су имали прилику да се послуже бесплатном рибљом чорбом која је припремана у посебном казану. Припремљено је близу 400 порција. За добро расположење били су задужени бенд “Play on” и “Контракорд и Ђоле Боеми”.

  

И ове године многобројни посетиоци били су у прилици да су уживали и у бесплатној вожњи катамараном. Покровитељи манифестације били су Општина Неготин, Министарство пољопривреде -дирекција за воде а организатори  Општинска организација спортских риболоваца "Тимок" и Туристичка организација општине Неготин.