Понедељак, 04. Јул 2016.

Обележен Дан Дунава

Туристичка организација општине Неготин и ове године бројним програмима и активностима укључила се у међународну манифестацију обележавања Дана Дунава. Централна прослава уз бројне програме организована је јуче на обали Дунава, на Кусјаку.

  

Програм су отворили Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин и Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу и туризам.   

   

Двадесетак дечака и девојчица, такмичило се у пецању рибе на пловак. Најбољи резултат код дечака остварио је Кристијан Барбуловић, друго место припало је Давиду Поркариновић, а треће Лазару Поповићу. Код девојчица, најуспешнија је била Дуња Петковић, друго место заузела је Јована Радуловић, а треће Милица Тујкић. Општинска организација спортских риболоваца „Тимок“, најбоље пласиране такмичаре наградила је  пехарима и медаљама, а сви учесници награђени су, дипломама, штаповима и храном за пецање. 

  

Традиционално такмичење у припремању рибље чорбе „Кусјачки котлић“ и ове године је привукло највећу пажњу и знатижељу посетилаца Кусјачке плаже. Ове године за такмичење се пријавило 15 екипа. После двочасовног припремања жири је оценио да је најбољу рибљу чорбу припремила екипа из Самариновца.

    

Друго место припало је екипи “Аласи” из Душановца, а треће екипи „Бистро“ из Зајечара. Победницима овогодишњег такмичења, поред пехара и медаље, припао је и котлић, а као и ранијих и ове године посетиоци на Кусјаку били су у прилици да пробају рибље чорбе које су припремили такмичари, али и организатори.  

    

Бурним аплаузима дочекани су и учесници Дунавске регате, која је и ове године  у част Дунаву, организована на релацији Михајловац-Кусјак. Пехар за највеселију посаду припао је и овога пута посади „Неготинци“.

  

У поподневним сатима одржано је и такмичење у веслању. Прво место освојила је екипа "Тигрови", друго "Дунавски вукови", а треће "Фантоми".

  

Посетиоци и учесници овогодишње манифестације могли су да уживају и у доброј свирци  бендова „Play On“ и Неготински каваљери.

Централној прослави обележавања Дана Дунава предходиле су радионице за најмлађе, у среду 29. јуна у Градском парку и 1. јула на Кусјаку.

     

Више од 50 учесника, узраста до 18 година, учествовало је у раду ликовне радионице на отвореном “Радост у плавом”  у организацији Туристичке организације. У оквиру ове радионице најмлађи су уживали у “пецању” рибица магнетом, а остали техником акварела приказивали своје виђење највеће европске реке. Најлепши цртежи, у категорији деце предшколског узраста, су и награђени па је тако Петра Лаутаревић освојила прво, Катарина Радибратовић друго, а Михајло Николовски треће место. 

   

Деца су била и главни актери још неколико радионица на Кусјаку у оквиру програма “Дунавски еко објектив”. Њихова машта створила је бројне сувенире од природних материјала. Дунав, величанствено плав са својим бродовима, шлеперима и чамцима, заузео је централно место многих дечјих радова, а рамове су украсили шкољкама, природним влакнима и различитим материјалима, већ како им је то машта омогућила. Овогодишња анимација са импровизованим чамцима и пецању штаповима са магнетима, на задовољство деце, поновљена је и на Кусјаку, а идеја се показала као изузетно занимљива и атрактивна за најмлађе Неготинце. Предавање о Дунаву, уз вожњу катамараном одржао је професор Данило Петровић. 

  

Дан Дунава је обележен у још 26 градова у Србији, у сарадњи са више од 300 партнерских организација, са циљем да што више младих научи како да сачува највећу европску реку. Међународни дан Дунава обележава се у 14 европских земаља потписница Међународне конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке. Конвенција је основ за сарадњу држава ради заштите највеће европске реке на чијем сливу жви више од 80 милиона људи.   

Организатори програма прославе Дана Дунава у општини Неготин и овога пута били су Туристичка организација, Општинска организација спортских риболоваца „Тимок“ и Асоцијација наутичког туризма у Михајловцу, а покровитељ Општина Неготин.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.