Понедељак, 09. Мај 2016.

Обележен 9.мај Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца и пригодним програмом пред постаментом бисти народних хероја у Неготину данас је обележен 9. мај Дан победе над фашизмом и 71 година од ослобођења. Овим програмо отворене су и овогодишње Мајске свечаности поводом Дана општине Неготин.

Венце и цвеће положиле су делегације Општине Неготин, СУБНОР-а Неготин и Резервних војних старешина.  У име општине Неготин венац су положили др Љубисав Божиловић, председник и Драгослав Нинић, секретар Скупштине општине Неготин

 

Програм је почео химном „Боже правде“, а о значају 9. маја говорио је Драгољуб Филиповић, председник СУБНОР-а.

 

У пригодном програму учествовали су ученици основне и средње музичке школе,  основних школа „Бранко Радичевић“ и „Вера Радосављевић“, рецитатори Неготинске гимназије, и малишани Предшколске установе „Пчелица“.

 

Дан победе над фашизмом је дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Слави се 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом царског Јапана после трагичне употребе атомске бомбе у Хирошими и Нагасакију.


Наиме 9. маја 1945. Године, совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

 

Данашњом свечаношћу почело је и обележавање 75 година од Устанка народа против фашизма и окупације,

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.