Понедељак, 23. Април 2018.

Обележен 23. април - Међународни дан књиге

Поводом Међународног дана књиге - 23. априла, Грански синдикат културе, уметности и медија "Независност" у оквиру акције "Дарујем ти књигу" Народној библиотеци “Доситеј Новаковић” у Неготину, уручио је књиге које су поклонили дародавци. Свечаности присуствовали Татјана Панић, члан Општинског већа општине Неготин за културу, туризам и медије,  челници Синдиката "Независност" Зоран Стојиљковић, председник, Драган Милановић Пилац, председник ГС културе, уметности и медија, Слободан Босиљчић, Мома Ненадовић, Тања Бребановић, Марија Антанасковић, Ержебет Тот. Медијски покровитељ акције је Радио телевизија Србије.

Уједињени грански синдикат културе, уметности и медија, одлучио је да ове године књиге прикупљене у акцији „Дарујем ти књигу“, поклони Народној библиотеци „Доситеј Новаковић“ у Неготину. Председник овог синдиката професор Зоран Стојиљковић, истакао је да је ово велики дан не само за неготинску библиотеку и Неготин, већ и за синдикат „Независност“. 

„Данас на Међународни дан књиге, већ други или трећи пут поклањамо књиге некој библиотеци  у граду који нам је важан, а Неготин је веома важан и културно и историјски и духовно, по својој традицији и историји и ако могу да додам по винаријама и вину. Имамо велико задовољство што смо данас у Неготину и што ћемо поклонити ове књиге и мислим је то нека пракса која треба да буде трајна у којој ће се и културне институције помагати и умрежавати.“


У акцији је прикупљено неколико хиљада наслова који су данас уручени Народној библиотеци „Досиртеј Новаковић“. Дародавци су чланови синдиката, грађани, као и бројне институције.

 

„Нама је посебно припала част да ове године дарујемо књигу неготинској библиотеци, зато што је то најстарија библиотека у Србији и зато што ту традицију коју поседује неготинска библиотека треба мало да и ми украдемо и да ова наша акција постане традиционална. Да је ова акција заживела говори и то да се прошлогодишња акција у Сомбору практично примила, тако што је библиотека из овог града ове године послала комплет књига за библиотеку из Неготина. Поред њих ове године један од већих донатора је била РТС издаваштво, они имају своју акцију која се зоне „Књига солидарности“ и донирали су седам-осам пакета, помогли су нашу акцију тако што су и обезбедили превоз књига до Неготина. Такође, Европски покрет за Србију, који је целокупно своје издаваштво поклонио библиотеци у Неготину, као и Завод за културу Војводине и друге институције. Оно што је најбитније, то је, свака књига је донета с љубављу, људи су донели, чланови синдиката Независнот по једну, две књиге, то је лична донација, оно са чиме су они живели, што су они волели из својих библиотека, они су поклонили библиотеци у Неготину.“ – истакао је Драган Милановић Пилац председник синдиката културе, уметности и медија и један од иницијатора ове акције.

Неготинска библиотека је једна од најстаријих у Србији, а синдикат бибииотеке је један о најактивнијихи када је у питању култура, уметност и медији и све то је, по речима Власте Младеновића повереника синдиката „Независност“ и члана главног одбора синдиката, допринело да овај синдикат одлучи да дарује књиге баш неготинској библиотеци, тако да је то једно велико признање и за библиотеку, али и за сам град.

„Неколико хиљада књига које су нам данас уручене, представљаће веома значајан поклон за наше фондове који ће бити знатно квалитетнији и попуњенији књигама, на радост свих нас у библиотеци, али и наших читалаца.“ – рекао је Милорад Грбовић, директор Бибиотеке.

 

У пригодном програму учествовали су и ученици Уметничке школе „Стеван мокрањац“ из Неготина, који су извели неколико пригодних нумера.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.