Уторак, 16. Аугуст 2022.

ОБЕЛЕЖЕН 16.АВГУСТ - ДАН ФОРМИРАЊА КРАЈИНСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

81. годишњица од формирања Крајинског партизанског одреда обележена је данас у новом градском парку у Неготину, полагањем венаца и пригодним обраћањима др Славка Ивановића координатора СУБНОР-а за тимочки регион и Драгољуба Ристића,  в.д. председника ОО СУБНОР Неготин о формирању и жртвама које су чланови одреда поднели. 
  
"Тимочка и Неготинска крајина је историјски познато подручје у коме сувођени ратови и бојеви, подизане буне и устанци. Већина од њих је историјски записана и остала у народном сећању. Такође је познато икао подручје вредних земљорадника, виноградара, воцара али и генетских ратника и слободара увек спремних да од освајача, насилникаи окупатора бране себе, своју породицу свој виноград, њиву, заправобране сво]у слободу, дрзаву и људско достојанство.Тако је било и 1941. године, након неславне капитулације Краљевине Југославије и стварања квиcлиншке Србије у Крајини, подручју часних, храбрих и поштених људи, догодило се оно сто се и очекивало, то јест тог 16. августа у шуми Алија, између села Мокрања и Речке, сакупили су се први борци, њих 19 и оформили Крајински партизански одред." истакао је Ристић. 
  
Оваква  окупљања прилика су  да са дужним пијететом одамо почаст свим погинулим јунацима у ратовима за ослобађање нашег народа и у међувремену преминулим борцима.
  
Пошту су одале и положиле цвеће делегације  Општине Неготин, ОО СУБНОР Неготин, Резервних војних старешина и Цивилних и војних инвалида рата. Обележавању дана формирања Крајинског одреда присуствовали су и представници СУБНОР Мајданпек, Бор, Књажевац,  Сокобања и Пирот.