Петак, 15. Септембар 2023.

ОБЕЛЕЖЕН 15. СЕПТЕМБАР, ДАН СPПСKОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ И ДАН ОО РВС НЕГОТИН

Данас је, у централном градском парку, парастосом који су служили свештеници Архијерејског намесништва неготинског и полагањем венаца на Споменик ослободиоцима у Првом светском рату, обележен 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе и 104 године од оснивања Општинске организације резервних војних старешина.
 
 
 
 
 
О значају данашњег дана, када је након 45-то дневних борби 1918. године, пробијен Солунски фронт присутне је подсетио Сава Мићићеловић, професор историје у пензији. Годину дана касније 15.септембра 1919. године у Неготину је формирано и Удружење резервних официра и ратника које је током свог постојања више пута мењало назив, да би данашњи назив Општинска организација резервних војних старешина добило 2010. године.
 
 
 
На Споменик ослободиоцима који су своје животе положили у ратовима од 1912-1918. године, венце су положиле и одале почаст, делегације локалне самоуправе, ОО РВС и ОО СУБНОР Неготин. Наступили су ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ а Општинска организација резервних војних старешина захвалила се на сарадњи доскорашењем начелнику Центра министарства одбране Бор, потпуковинику Ненаду Манићу и неготинској уметничкој школи. Председник удружења Душан Драгомировић постхумну захвалницу председнику ОО РВС Александру Јеркану који је преминуо прошле године, уручиo је његовој ћерки Теодори.