Уторак, 15. Јануар 2019.

Обележен 14. јануар - Дан библиотеке

  

Свечаном академијом и доделом награда „Мирко Петковић“ и „Чика Андра“,  у промотивној сали на Дечјем одељењу, Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ обележила је 14.јануар свој дан, када је пре 110 година, указом  краља Петра Карађорђевића, неготинско читалиште добило статус јавне библиотеке. Обележавању значајног јубилеја присуствовали су Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу, информисање и туризам, бројни сарадници и пријатељи, директори институција  и читаоци.

  

Након поздравне речи је коју је присутним гостима упутио Милорад Грбовић, директор библиотеке уручене су годишње награде „Мирко Петковић“ и „Чика Андра“. Награду „Мирко Петковић“ која се додељује се за књижевно стваралаштво: поезију, кратку прозу, есеј и књижевни приказ, ове године припала је Милици Миленковић, књижевнику и књижевном критичару из Сврљига за књижевну критику. Добитник награде „Чика Андра“ која се додељује за дечје стваралаштво, је Александар Антонијевић,  ученик предшколског одељења ОШ „Стеван Мокрањац“ у Кобишницу,  за песму „Маче и паче“.

  

Награде су уручили председник жирија Саша Скалушевић и Милорад Грбовић, директор библиотеке „Доситеј Новаковић“. На свечаности су по традицији,  награђени и најактивнији чланови библиотеке а уручене су и јубиларне награде запосленима. У музичком делу програма наступио је квартет Уметничке школе „Стеван Мокрањац“.

  

Обележавање Дана библиотеке настављено је у вечерњим часовима, промоцијом књиге Милана Д. Милетића „Дневник песника“  коју је приредила Зорица Кубуровић писац и лекар у пензији из Београда. Вече је обиловало емоцијама и сећањима на Неготинца Милана Д. Милетића кога је Кубуровићева лично познавала.