Четвртак, 18. Јануар 2018.

Обележен 14. јануар - Дан библиотеке

Први пут у својој историји, Дан неготинске библиотеке, обележен је 14. јануар. На тај дан, 1909. године указом краља Петра I Карађорђевића, основане су јавне библиотеке у Неготину и Пироту.

 

О значају обележавања Дана неготинске библиотеке, 14. јануар, када је и добила статус јавне библиотеке, говорио је директор Милорад Грбовић.

То су биле прве државне библиотеке за које је обезбеђен годишњи буџет, и та  чињеница довољно говори колико је Неготин, у то време, био значајан на културној мапи Србије. И као и код оснивања Неготинског читалишта, 1846. године, када је Неготин био међу првима у Србији у области библиотекарства,тако и данас Неготин има разлога да се поноси и зато од ове године почиње са обележавањем овог значајног датума.

 

Програм обележавања Дана библиотеке имао је два дела. У првом, дневном програму, намењеном деци, представљена је књиге "Роман о Страји", Андреја Јелића Мариокова и "Чаробњак из Сумраковца", Радисава Милића. Поред аутора, о књигама су говорили Бранко Стевановић и Аца Видић. 

 

У другом делу програма, у 18 сати, представљена је збирка песама Аце Видића, "Бродовље и друге песме", а у наставку програма одржана је промоција часописа "Бранковина".

Модератор програма је био Власта Младеновић, уредник културног и издавачког програма.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.