Субота, 06. Септембар 2014.

Обележавање стогодишњице од почетка Великог рата

 

Историјски архив Неготин укључио се у обележавање стогодишњице од почетка Великог рата. Тим поводом синоћ је у биоскопу „Крајина“ отворена изложба фотографија и докумената - „Неготинска Крајина у Великом рату 1914 – 1918. у слици и речи“, и промовисана књига „Страдање основних школа у Тимочкој Крајини за време првог Светског рата“.

 

О самој изложби говорили су аутори Никола Плавшић, историчар и Александра Миловановић, директорка Историјског архива Неготин,  док је књигу др Момчила Игића, представио Ненад Војиновић, архивски саветник. 

 

Рукопис „Страдање основних школа у Тимочкој Крајини за време Првог светског рата“, представља значајан допринос како истраживању питања страдања Србије и српског народа у Првом светском рату, тако и питања стања образовне мреже и уопште образовнг система у Краљевини СХС због тешких последица које је рат оставио и које нису могле надокнадити у међуратном периоду, истакла је, између осталог,  у рецензији ове књиге др Радмила Лазић.     

 

У програму су учествовали и ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“, а присутнима су подељени и примерци књиге др Момчила Игића.