Понедељак, 24. Јун 2013.

Обележавање Дана Дунава

Туристичка организација општине Неготин и ове године ће се придружити многобројним организацијама широм земље у обележавању 29. јуна, Дана Дунава, који се прославља у 30 градова у Србији, са циљем да се подигне свест о потреби очувања ресурса вода и животне средине. Тим поводом општину Неготин данас је посетила Милица Миленковић, национални координатор манифестације Дан Дунава при Републичкој дирекцији за воде Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, која је представницима локалних медија, опширније говорила о досадашњим активностима и реализацији овогодишње кампање, која је почела 1. јуна обележавањем Дана реке Саве и трајаће до краја септембра када ће бити одржана завршна конференција у Београду.

Ово је десета година како Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и пољопривреде – Републичка дирекција за воде организује манифестацију у партнерству са Кока-кола системом и у сарадњи са заинтересованим странама. Милица Миленковић се посебно захвалила Туристичкој организацији Општине Неготин, што је већ пету годину за редом партнер у обележавању овог значајног датума и што различитим активностима указује на значај непроцењивог природног ресурса – реке Дунав у чијем сливу се налази 92 одсто територије Србије:
“Велико ми је задовољство што сам поново у општини Неготин и што је из године у годину све више партнера који су директни сарадници ТОО Неготин. Радује ме што је овде дефинитивно подигнута свест грађана о важности заштите и очувања реке Дунав и осталих река дунавског слива, и што је најбитније, свест наше деце која су на неки начин стуб овог друштва.”

Туристичка организација општине Неготин ове године ће Дан Дунава прославити од 28. до 30. јуна у Неготину и на Кусјачкој плажи. Како је најавио директор ТОО Неготин, Душан Петровић, манифестација ће бити отворена у петак 28. јуна у Музичом павиљону у градском парку у Неготину. Том приликом биће одржана еколошка радионица за најмлађе, док ће у Народној библиотеци “Доситеј Новаковић”, бити отворена изложба радова насталих на радионицама 2011. и 2012. године. Централна прослава Дана Дунава биће организована у недељу 30. јуна на плажи на Кусјаку. Почетак програма најављен је за 8 часова, када ће почети такмичење у пецању, за дечаке и девојчице узраста до 14 година. У 9 сати из Михајловца према Кусјаку кренуће учесници традиционалне Кусјачке регате, док ће у поподневним часовима бити организована презентација спортова на води и такмичење у веслању. Програмом је предвиђено и такмичење у припремању “Кусјачког котлића”. За све посетиоце биће прирећен и музички програм.  

Промовишући манифестацију Дан Дунава национални координатор Милица Миленковић је истакла да се и ове године кампања одржава под слоганом “Активни за реке” уз учешће преко 350 партнера. Она је додала да је 2013. година ретроспективе коју ће обележити, како на националном тако и на међународном нивоу, заједничко истраживање реке Дунав које се ради сваке шесте године.

Централна прослава Дана Дунава ће бити одржана 29. јуна на Земунском кеју, са великим бројем различитих активности, најавила је Милица Миленковић и позвала све грађане да се ангажују, као и студенте са територије општине Неготин, да се пријаве на седми по реду Еко камп.

“Вода је извор живота, а имаћемо је искључиво онолико колико је будемо чували. Пружите љубав Дунаву коју и он нама свих ових година, деценија и векова пружа” – нагласила је Миленковићева.