Уторак, 17. Мај 2011.

Обележавање 120 година Пољопривредне школе са Домом ученика "Рајко Боснић"

3207_1.jpg

Пољопривредна школа са домом ученика „Рајко Боснић“ у Букову код Неготина, обележила је данас јубилеј – 120 година постојања. Прославом Дана школе, практично је заокружен програм овогодишњих  Мајских свечаности.

„Од давне 1891. године, када је Указом  краља Александра првог, основана као Винодељско-ратарска школа, на закупљеном земљишту  манастира Буково, до данас, у њој су ишколоване бројне генерације пољопривредних стручњака. Своје школске дане овде су проводили, и знање стицали Добрица Ћосић и друга позната имена наше земље.
Ђаци су долазили и одлазили, али  Пољопривредна школа Буково је остајало као друго име за струку у области  воћарства, ратарства, повртарства, сточарства и изнад свега виноградарства“ - рекао је између осталог Радомир Златановић, директор школе, која је  до 1927. године радила као нижа пољопривредна, с обзиром да је статус  средње, стекла годину дана касније.

Посебно обележје јој је  дала винарија, њен есенцијални део и вина од којих је најпознатија буковска црна тамјаника.

Пољопривредна школа је током дугог периода постојања, радила без прекида у процесу образовања, бележила успоне и падове, као последицу економских и политичких прилика у земљи, али је успешно одолевала свим кризама. Са променама, пратећи актуелне токове, мењала је смерове и образовне профиле, школујући увек квалитетне стручњаке. Тренутно се на смеровима : пољопривредни, ветеринарски, прехрамбени и техничар хортикултуре и пекар, школује 350 средњошколаца. Са одласком актуелне генерације матураната, већ од јесени у школске клупе сешће око 120 нових првака који ће на једном од постојећих смерова стицати знање за практичан рад у српском аграру. 

3207_3.jpg

Поводом Дана Пољопривредне школе одржана је свечана академија у неготинском Дому културе, којој је претходило отварање изложбе фотографија „Далеке прошлости“ из архива школе и фотографија из личне збирке некадашњег ђака Драгана Благојевића, агронома из Минићева.

3207_8.jpg

Свечаној академији присуствовали су поред председника општине Неготин др Влајка Ђорђевића, председника Скупштине општине Неготин магистра Милана Уруковића и координатор послова школских управа министарства просвете Мирослав Стаменковић, начелник школске управе Зајечар Драгослав Марић, некадашњи директори, професори и ученици ове школе.

3207_5.jpg

Присутне је поздравио директор школе Радомир Златановић, који је искористио ову прилику да додели и златне плакете појединцима и установама које су помогле рад школе. Плакете су додељене Општини Неготин, Скупштини општине Неготин, председнику општине Неготин, ЈКП „Бадњево“ и Јавном предузећу за грађевинско земљиште.

3207_7.jpg

Испред награђених, присутнима се обратио председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић. Он је овом приликом честитао свим ученицима и запосленима у Пољопривредној школи веома велики јубилеј и пожелео пуно успеха у даљем раду. Такође је истакао да ће локална самоуправа увек помагати и бити уз ову школу. 

3207_6.jpg

Присутнима су се обратили и Мирослав Стаменковић, координатор послова школских управа министарства просвете и Михајло Марковић, некадашњи ученик, професор и директор Пољопривредне школе.

На данашњој свечаности уручене су и јубиларне награде запосленима за десет, двадесет и тридесет година рада у овој образовној установи, као и запосленима који су током ове године отишли у ѕаслужену пензију.  Директор Пољопривредне школе уручио је и награду Милошу Динићу, ученику генерације.

3207_9.jpg

Свечану академију поводом 120 година Пољопривредне школе пратио је пригодан културно уметнички програм који су припремили ученици и професори ове школе.   

3207_4.jpg