Уторак, 07. Новембар 2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ ВЛАСНИЦИMA МАЛИХ ПЛОВНИХ ОБЈЕКАТА, ЧАМАЦА И ПЛУТАЈУЋИХ ОБЈЕКАТА

МИНИСТАРСТВO ГРАЂЕВИНАРСТВА,САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ
Сектор за водни саобраћај и безбедност пловидбе

ОБАВЕШТЕЊЕ
ВЛАСНИЦИMA МАЛИХ ПЛОВНИХ ОБЈЕКАТА, ЧАМАЦА И ПЛУТАЈУЋИХ ОБЈЕКАТА

 

Обавештавају се власници малих пловних објеката, чамаца и плутајућих објеката да, због наступајућег зимског периода 2017/2018. године и могућих отежаних услова пловидбе проузрокованих неповољним хидрометеоролошким условима, као и услед потенцијалне појаве леда, ледохода и ледостаја, благовремено, а најкасније до 30. новембра 2017. године, уклоне своје чамце, као и друге мале пловне објекте са водних путева у зимовнике и зимска склоништа или извуку на обалу, као и да заштите своје плутајуће објекте.

У зависности од намене објеката, налаже се предузимање следећих мера:

  1. ПЛУТАЈУЋИ ОБЈЕКТИ за угоститељство и остале привредне сврхе
  • уколико се плутајући објекти не премештају на неко предвиђено и одобрено место или зимско склониште, извршити ојачање и повећати број одбојника (шорпања), сидрених уређаја, привезних ужади и битви на објекту и обали,
  • власници плутајућих објеката за привредне сврхе су дужни да организују перманентну контролу над својим пловилима у виду дежурне посаде или дежурних стручних лица који ће вршити сталан, непосредан и непрекидан надзор (24 часа) над безбедношћу својих пловила,
  • вршити остале превентивне мере и у тренутку појаве по потреби разбијати ледену масу око објекта.
  1. МАРИНЕ, СПОРТСКИ КЛУБОВИ, ПРИВЕЗИШТА ЗА ЧАМЦЕ
  • све чамце и мања пловила треба извући на обалу,
  • уколико се не извлаче на обалу, плутајуће објекте који служе за потребе привезивања чамаца – понтоне и пристане, раставити и груписати уз обални руб са чврстим везивањем за обалне битве,
  • власници марина, спортских клубова и привезишта за чамце су дужни да организују перманентну контролу над својим објектима у виду дежурне посаде или дежурних стручних лица који ће вршити сталан, непосредан и непрекидан надзор (24 часа) над безбедношћу својих објеката.
  1. СПЛАВ КУЋИЦЕ за спорт и рекреацију
  • извршити ојачање привезних сајли и упорних тачака (битви, казука, грчких рупа итд) на објекту и на обали,
  • са додатним сидрима избаченим узводно спречити откидање и неконтролисано плутање и пловидбу,
  • власници сплав кућица су дужни да врше сталан, непосредан и непрекидан надзор над безбедношћу својих објеката.

Лучке капетаније ће на својим подручјима надлежности налагати поступке и радње прописане законом и обичајима у пловидби на основу пловидбене искуствене праксе у неповољним зимским условима и према потреби издавати додатна упутства, односно саопштења бродарству у складу са хидролошким прогнозама и упозорењима Републичког хидрометеоролошког завода.

У смислу свега наведеног лучке капетаније ће обавити све потребне консултације са субјектима речне привреде, власницима марина и плутајућих објеката и утврдити податке о лицима која су одговорна за безбедност пловила и плутајућих објеката на рекама, каналима и језерима на подручјима своје надлежности.

Сваки прекршај одредаба овог саопштења бродарству сматраће се прекршајем у унутрашњој пловидби и казниће се у складу са одредбама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама („Службени гласник РС“, број 73/10, 121/12, 18/15, 96/15-др.закон, 92/16 и 104/16-др.закон).