Четвртак, 25. Јул 2024.

OБАВЕШТЕЊЕ О РАДОВИМА НА ПОСТАВЉАЊУ СИРЕНА У ОКВИРУ СИСТЕМА ЗА ЈАВНО УЗБУЊИВАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

У складу са Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама, члан 57. узбуњивање је обавештавање становништва о наступајућој или насталој опасности ради хитног поступања у циљу заштите живота и здравља. Узбуњивање се врши путем система за јавно узбуњивање.

Систем јавног узбуњивања се састоји од одговарајућих акустичких извора (сирена), уређаја за предају и пријем сигнала за даљинско управљање сиренама, преносних путева и остале опреме и специјализованих јединица цивилне заштите за узбуњивање.

Набавку, постављање и одржавање сирена обезбеђује јединица локалне самоуправе, а врши се у складу са проценом ризика, акустичком студијом, техничким нормативима и упутствима за одржавање и другим прописима и општим актима.

ХЕ „Ђердап“ организациони део „Ђердап 2“ у 2019.години започео је планску изградњу система за обавештавање и узбуњивање на територији општине Неготин израдом пројектне докумeнтације и акустичне студије за систем обавештавања и узбуњивања становништва низводно од хидросистема, бране, као и на подручју града и то у три фазе:

У првој фази су изграђене следеће станице:

1. МЗ Слатина

2. МЗ Нови Михајловац

3. МЗ Прахово

4. Општина Неготин

5. Ђердап 2

Радови у другој фази на изградњи следећих станица почели су 19. јула:

6. МЗ Радујевац

7. МЗ Србово

8. МЗ Буковче

9. МЗ Кобишница

10. Неготин 1 - ОШ „Вера Радосављевић“

11. Неготин 3 – ОШ „Бранко Радичевић“

У трећој фази биће изграђене следеће станице:

12. Прахово - Еликсир

13. Прахово - Југопетрол

14. Неготин АС 29 - Техничка школа

15. Неготин 3 - Аутобуска станица

16. Неготин - насеље Милошевски пут

За постојећи планирани систем ОиУ, уграђене су и уградиће се електронске алармне сирене, које поред могућности емитовања алармних сигнала за узбуњивање, могу да емитују и говорне поруке.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ЗА ТЕРИТОРИЈУ ОПШТИНЕ НЕГОТИН