Понедељак, 16. Јануар 2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРЕДУЗИМАЊУ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА

Штаб за ванредне ситуације општине Неготин, сходно упозорењима на опасност од леда и опасног времена, наредио предузимања превентивних мера у циљу благовремене заштите људи и објеката.

Упозорења се базирају на основу актуелне ситуације и појаве велике количине ледостаја и ледохода на реци Дунав и опасности од стварања великих чепова и заробљавања великог броја пловила и сплавова, који се налазе на реци у приобалном делу, као и прогнозе РХМЗ за подручје Србије, да се на целом подручју земље очекују снежне падавине и ниске температуре у периоду 16. до 22. јануара ове године. На целом подручју очекују се ледени дани уз јак ветар и увећање снежног покривача за 10-30 цм.

Командант Штаба за венредне ситуације наредио је да се преко Општинског центра за обавештавање, у сарадњи са надлежним службама прати стање на целој територији-акваторији општине Неготин. 

Радницима Службе за заједничке послове, на пословима одбране и ванредних ситуација, уведено је пасивно дежурство у циљу праћења ситуације, прогноза, упозорења и благовременог обавештавања команданта штаба и руководства Општине, 

У стање приправности стављени су сви субјекти и снаге које учествују у заштити и спасавању људи и материјалних добара од снежних наноса 

Наредбом је обухваћено и обезбеђивање основних услова за живот и рад људи на територији Општине, што подразумева проходност саобраћајница, снабдевање основним животним намерницама, снабдевање електричном енергијом, као и пружање помоћи преко Центра за социјални рад и Црвеног крста  и пружање адекватне здравствене заштите у случају потребе.

Посебан апел упућен је власницима пловила, на територији-акваторији, која су везана за обалу, да ојачају везове и спрече евентуално одвезивања и неконтролисано кретање рекама. 

Грађани ће моћи да пријаве проблеме дежурнима у Општинском центру за обавештавање на телефоне : 1985, 019/548 335, 544 000 и 069/8482 785.  1985, 548-335 и 069/848 2 785.