Петак, 13. Октобар 2017.

Oбавештење о праву оца на родитељски додатак када је мајка детета страна држављанка

Одлуком Уставног суда бр. ИУз-40/2012 од 11.07.2014.год., која је објављена  01.10.2014.год. утврђено је да ПРАВО НА РОДИТЕЉСКИ ДОДАТАК МОЖЕ ОСТВАРИТИ И ОТАЦ ДЕТЕТА уколико мајка није држављанка Републике Србије, ако отац детета испуњава услове прописане Законом о финансијкој подршци породици са децом („Сл.гласник РС“, бр. 16/02, 115/05 и 107/09), и то:

ЗА ОЦА:

  1. УВЕРЕЊЕ ДА ЈЕ ОТАЦ ДРЖАВЉАНИН РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 

 (у оригиналу или овереном или обичном препису  и не старије од шест месеци)

  1. ВАЖЕЋА ЛИЧНА КАРТА ЗА ОЦА  ( биометријска на читање а картонска у овереном или обичном препису),
  2. ВАЖЕЋА  ЗДРАВСТВЕНА КЊИЖИЦА  ЗА  ОЦА ( биометријска на читање а картонска у овереном или обичном препису),
  3. УВЕРЕЊЕ О ПРЕБИВАЛИШТУ ЗА СВУ ДЕЦУ  (у оригиналу  или овереном или обичном препису),
  4. ИЗВОД ИЗ МАТИЧНЕ КЊИГЕ РОЂЕНИХ ЗА СВУ ДЕЦУ (у овереном или обичном препису),
  5. УВЕРЕЊЕ ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД  да:  отац непосредно брине о детету за које је поднео захтев, да деца претходног реда рођења нису смештена у установи социјалне заштите, хранитељску породицу  или дата на усвојење и да није лишен родитељског права у односу на децу предходног реда рођења.

 ЗА МАЈКУ:

  1. ДОКАЗ ДА ЈЕ МАЈКА СТРАНИ ДРЖАВЉАНИН (уверење о држављанству) ,
  2. ДОКАЗ ДА МАЈКА ИМА СТАТУС СТАЛНО НАСТАЊЕНОГ СТРАНЦА ИЛИ ПРИЈАВУ БОРАВИШТА на теиторији Републике Србије (фотокопија исправе којом се доказује статус стално настањеног странца, односно фотокопија пасоша),
  3. ДОКАЗ О ЗДРАВСТВЕНОМ ОСИГУРАЊУ МАЈКЕ.
  4. ДОКАЗ О ПОСТОЈАЊУ БРАЧНЕ ОДНОСНО ВАНБРАЧНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ МАЈКЕ СА ОЦЕМ ДЕТЕТА,
  5. УВЕРЕЊЕ ОРГАНА СТАРАТЕЉСТВА ДА МАЈКА НЕПОСРЕДНО БРИНЕ О ДЕТЕТУ за које је поднет захтев и УВЕРЕЊЕ НАДЛЕЖНЕ СЛУЖБЕ УОБИЧАЈЕНОГ БОРАВИШТА из земље чији је мајка држављанин да њена деца претходног реда рођења нису смештена у установу социјалне заштите , хранитељску породицу  или дата на усвојење , и да није лишена родитељског права у односу на децу претходног реда рођења,
  6. ДОКАЗ ДА У ЗЕМЉИ УОБИЧАЈЕНОГ БОРАВИШТА, ЧИЈИ ЈЕ ДРЖАВЉАНИН МАЈКА НИЈЕ ОСТВАРИЛА ИСТО ИЛИ СЛИЧНО ПРАВО ЗА ДЕТЕ ЗА КОЈЕ ЈЕ ПОДНЕТ ЗАХТЕВ ЗА РОДИТЕЉСКИ ДОДАТАК.

 Наведени докази морају бити преведени и оверени од стране судског тумача односно оверени  „АПОСТИЛЕ“.

Захтев се подноси најкасније до навршених шест  месеци  од рођења дететау канц.бр. 65  Општинске управе општине Неготин.

             НАПОМЕНА: Подносилац захтева се писменом изјавом изјашњава пред надлежним органом где се покреће поступак да ли је сагласан да се документација о подацима из службене евиденције прибавља по службеној дужности (чл. 103. став 3. ЗУП-а (Сл. гласник РС, бр 18/16).

 

            

СЛУЖБА ДРУШТВЕНЕ БРИГЕ О ДЕЦИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ОПШТИНЕ НЕГОТИН