Петак, 16. Мај 2014.

Новоизабрани председник општине Неготин обишао поплављено подручје

Јован Миловановић, председник општине Неготин обишао је синоћ поплављено подручје у тимочком делу општине заједно са замеником председника општине Надицом Васић, начелником полицијске станице Неготин Мићом Џеновљановићем и члановима Штаба за ванредне ситуације, како би сагледао ситуацију и спровео евентуалне мере помоћи локалном становништву. Иако се на појединим деоницама у тимочком делу вода повукла, ниво Тимока и даље расте, а посебно је критична деоница ка Александровцу и Црномасници која је потпуно непроходна. Ова два села у потпуности су одсечена од комуникацијских путева са општином Неготин.

„Уверили смо се да мост у Црномасници није преливен, али је након преласка моста део пута под водом, а на делу је вода одронила асфалт, тако да до Црномаснице нисмо могли да дођемо. Забрињавајуће је да долази до пораста Тимока, а према информацијама на мерном месту Зајечар, врх поплавног таласа се очекује током ноћи. Надамо се да неће да се погорша ситуација, али је према проценама потребно шест сати након поплавног таласа да се ниво Тимока смири и почне да опада. Због тога ћемо задржати и на даље патролу милиције код скретања за Мокрање, како би спречили возила да дођу у овај део тимочке општине“, рекао је новоизабрани председник општине и командат Штаба за ванредне ситуације.

Ситуација ће се пратити из сата у сат, а спремне су и мобилне екипе које ће дејствовати у случају потребе. Најважније је, истакао је Миловановић да се спречи било какво угрожавање живота људи, које у оваквим ситуацијама може да се деси. Председник општине позвао је грађане да помогну Штабу за ванредне ситуације тако што ће достављати информације из својих средина.

„У разговору са члановима штаба уочио сам да постоји проблем у комуникацији, из месних заједница нисмо у предходном периоду добијали информације као што је требало. Наложио сам да се побошља комуникација са њима и са „Србија водама“ јер нису у предходних пар сати константно пратили водостај Тимока, што је недопустиво“, истакао је Миловановић.

Евидентно је да су поплаве нанеле велике штете пољопривредницима. У општини Неготин већ је формирана комисија која ће вршити процену штета које је изливање река у сливу Тимока нанело. Осим на пољопривредним културама, штете су евидентиране и на објектима, а комисија ће почети рад, чим се ситуација са поплавама смири.

“Мораћемо, после ових догађаја, да извршимо анализу понашања свих учесника, са циљем да у наредном периоду штаб боље и ефикасније ради, као и анализу стања ових водотокова, и да на основу тога доносимо мере”, закључио је новоизабрани председник општине Јован Миловановић.