Уторак, 31. Децембар 2013.

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ НЕГОТИН - ВИДЕО

Поштовани Неготинци, драги суграђани,

Крај године обавезује ме да сумирам резултате рада општинске власти и пружим вам прилику да сами процените колико смо од обећаног испунили. Подсетићу вас, на почетку мандата, 21. септембра прошле године, обећао сам да ћу са позиције председника општине Неготин и председника Општинског  већа првенствено радити на решавању животно важних проблема и остварењу квалитетнијих услова живота грађана општине Неготин. А ми на том плану, ове године, имамо чиме да се похвалимо. Са поносом могу да истакнем да су све инвестиције финансиране из буџета Општине Неготин у граду и селима имале су само један критеријум, а то су потребе грађана.  Политичко опредељење наших суграђана којима су инвестиције намењене, ни у једном случају није нам било пресудно за утврђивање приоритета, што свим нашим активностима даје посебан квалитет.

Највише смо ове године постигли на побољшању инфраструктуре: асфалтирали смо десетак деоница општинских путева, реконструисали два моста оштећена пре више деценија, обновили давно урушене школе, реконструисали улице у јужном делу града, уредили велика дечија игралишта, домове културе у селима, спортске терене. Као највећу инвестицију, после 30 година, започели смо реконструкцију једине зелене пијаце у граду коју користи комплетно становништво Неготинске Крајине. Радови ће бити завршени до маја 2014. године.  

Значајне резултате постигли смо на плану развоја пољопривредне производње. Пољопривредницима смо исплатили преко 30 милиона динара да унапреде своју производњу, организовали студијско путовање у Словенију. И као круна нашег залагања за унапређење пољопривреде, обезбедили смо средства за завршетак система за наводњавање на додатних 700 хектара у неготинској низији. О значају наводњавања довољно говори податак да лубенице које се заливају дају и до пет пута веће приносе. Радове почињемо на пролеће.

У Радујевцу је започела комасација земљишта на првих 300 хектара, са намером да обезбедимо средства и за преосталих 1.600 хектара. Све су то неопходни услови за интензивну пољопривредну производњу којој тежимо.

Реализујемо пројекте који се финансирају из европских фондова вредне преко 800.000 евра. Припремамо документацију и за друге пројекте од којих издвајамо туристичко-рекреативни комплекс Дунавски бисер.

Португалски инвеститор приводи крају процедуру добијања дозволе за изградњу првог ветропарка у Крајини, вредног 65 милиона евра. Општина Неготин је, као ретко која у Тимочкој Крајини, кроз субвенције за запошљавање, омогућила запошљавање 35 незапослених лица.

Подржавамо све успехе наших најмлађих суграђана, по први пут смо летовањем наградили ученике генерација, новчаним наградама најбоље на републичким такмичењима.

Поштујемо традицију Неготина као културног седишта источне Србије. Ове године достојно смо обележили 200 година од погибије легендарног јунака Хајдук Вељка.  Озбиљно се припремамо за велики јубилеј који нас очекује 2015. године, а то је 50-ти фестивал „Мокрањчеви дани“. Након једне деценије наставили смо истраживања на археолошком локалитету Шаркамен, а радови су започели и на локалитету Мокрање.

У 2014. години, још амбициозније и упорније настављамо са активностима на развоју Општине Неготин и побољшању квалитета живота свих Крајинаца. Позивамо Вас да у томе заједно учествујемо и потврдимо жељу да Неготинска Крајина остане пожељно место за живот.

За наредну годину поставите себи високе циљеве и најстојите да их остварите. Будите упорни и реални, али верујте у своје снове и успех неће изостати. А ја вам желим пуно здравља, весеља, личну и породичну срећу и честитам вам наступајуће новогодишње и божићне празнике.

 

Председник Општине Неготин
мр Милан Уруковић

 

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ НЕГОТИН