Понедељак, 26. Март 2018.

Новине у добровољном давалаштву крви

У Неготину је данас одржан регионални састанак коме су присуствовали представници општинских организација Црвеног крста и трансфузиолошких служби из Бора, Кладова, Мајданпека, Неготина, као и представници Црвеног крста Србије и Института за транфузију крви из Ниша. Састанку је присуствовала и Мерлина Селенић, заменик председника општине Неготин.


Поздрављајући учеснике данашњег скупа, Мерлина Селенић, заменик председника општине Неготин истакла је да локална самоуправа и Црвени крст имају веома добру сарадњу и веома често организују заједничке акције. Тако ће бити и убудуће, а локална самоуправа помоћи ће и приликом акција добровољног давалаштва крви које ова хуманитарна организација организује у Неготину.


Тема данашњег састанка било је упознавање присутних са применом новог Закона о трансфузиолошкој служби и изменама у организовању акција добровољног давања крви.  

„Грађанство треба да зна, да по новом закону, од ове године ће трансфузиолошке службе престати да узимају крв и давалаштво крви одвијаће се искључиво у акцијама које ће организовати Црвени крст. Ми смо до сада то радили са Институтом за транфузију крви из Београда, а од 1. маја ове године пралазимо под Завод за транфсузију Ниша и мораћемо много чешће да организујемо акције, како би надоместили и рад локалне трансфузије и оно што смо ми прикупљали. Очекује нас много посла, али трудићемо се, даћемо све од себе да не буде пада и наравно у свему томе нама треба да помогне хумано грађанство општине Неготин, за њих организујемо те акције и користим прилику да позовем све грађане да се одазивају нашим акцијама, да знају да је то крв за наше болеснике, јер убудуће неће више моћи породично и наменски да се да крв и неће породице морати да траже крв за своје болесне чланове, већ ће се крв требовати из резерви које ми овим акцијама обезбеђујемо и свако ко жели да буде давалац моћи ће искључиво на нашим акцијама да да крв.“ – истакла је Љубица Маринковић, секретар Црвеног крста Неготин.


Последњу акцију са Институтом за трасфузију крви из Београда, Црвени крст Неготин имаће 12. априла у просторијама Уметничке школе „Стеван мокрањац“, а од 1. маја сваког последњег петка у месецу у истом простору биће организоване акције у сарадњи са Институтом из Ниша.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.