Среда, 27. Новембар 2013.

Новинарка Надица Васић промовисала књигу “Трагови у времену”

Ново издање Музеја Крајине, књига “Трагови у времену” неготинске новинарке Надице Васић, оживело је синоћ, сећање на РТВ “Крајина”, несталу са медијске сцене пре три године, након неуспешне и лоше приватизације.

У препуној галерији Музеја Хајдук Вељка Петровића, смењивале су се тако сетне слике репортажа телевизије која више не постоји, приче о људима и догађајима који су, такође, давно или тек недавно минули, а све из пера и пред микрофоном дипломираног новинара и некадашње главне и одговорне уреднице Надице Васић. Реч је о збирци њених репортажа насталих у периоду од 1998. до 2005. године.

“Права историја није оно што читамо у званичним рукописима и књигама, права историја је оно како су је људи доживели. И управо је то драгоценост овог рукописа, људи који евоцирају успомену на нека давна времена. Зато ову књигу и видим као својеврсну историјску читанку” – истакла је на промоцији новинарка Смиљка Јурасовић.

Свих 36 текстова у овој књизи резултат су дугогодишњег документаристичког и истраживачког рада и у њима су, поред стручне литературе, коришћени и изводи из телевизијских емисија у програму РТВ “Крајина” у оквиру ауторске емисије Надице Васић “Трагови у времену”, по којима је књига и добила име.

“Мој мотив да истражујем конкретне теме био је да боље упознам прошлост Неготинске Крајине, али и људе чија су казивања значајан прилог историји нашег краја. Књига је и мој скромни допринос да сачувам од заборава и те емисије и ту медијску кућу” – изјавила је Васићева.

Да је “поживео”, овог децембра радио би напунио 32. а телевизија у фебруару 21. годину. Колико је РТВ “Крајина” значила видело се и по реакцијама присутних на бројност Надичиних колега, јер се на промоцији окупио, безмало цео колектив.

“Све што од видео материјала са археолошких истраживања, наших програма и промоција постоји у Музеју Крајине, начинили су новинари, сниматељи и монтажери РТВ “Крајина”. Зато је у овом рукопису Музеј препознао потребу да од заборава сачува управо оно што је очигледно прошлост нашег краја кроз аутентична казивања сведока тог времена” – истакао је Гордан Јањић, директор Музеја Крајине.

Милован Николић, професор српског језика и књижевности у пензији, иначе лектор ове књиге, присутне је бритким и сажетим речима повео на путовање кроз ову књигу, од 18.века и процвата пристаништа у Радујевцу, преко приче о градњи обеју неготинских цркава, исушивања неготинског рита, старе занате до сведока који су у Неготину кроз коњички, бициклистички и остале клубове, причали причу о Неготину којег више нема.

“Књига је пре свега сазнајног карактера, јер од ње можете много да научите. Ако је ово тек део, треба очекивати и наставак књиге” – рекао је професор Николић.