Среда, 31. Мај 2017.

Нове куће породицама Јенић и Барбуловић

Породице Јенић и Барбуловић из Неготина, чије су куће претрпеле огромне штете током поплава 2014. године, уселиле су се данас у своје нове домове које је изградила организација Дански савет за избеглице (DRC), а финансирала Европска унија у оквиру Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији. Дански савет за избеглице  је у оквиру поменутог програма у општини Неготин, обновио два објекта и изградио две нове куће за шта је опредељено око 50.000 евра.

 

Породични дом Дејана Јенића, потпуно је страдао у поплавама које су погодиле Неготин у септембру 2014. године. Захваљујући донацији Европске уније, петочлана породица Јенић, након више од две године, које су провели као подстанари, уселила се данас и званично у нову кућу површине 100м2.

 

„Захваљујемо се Општини Неготин, Делегацији Евроспке уније и Данском савету за избеглице што су изградили ову дивну кућу у којој сада имамо све услове за нормалан живот. Уместо старе куће, која је додатно и оштећена у поплавама и у којој више нисмо могли да живимо, сада смо добили ову прелепу кућу у потпуности опремљену намештајем и белом техником.“ – истиче Верица Јенић.

 

Слична судбина задесила је и четворочлано домаћинство Живадинке Барбуловић, која се данас такође са својим укућанима уселила у нову и опремљену кућу, захваљујуци донацији Европске уније.

 

„Ово је диван дан за све нас. Добили смо нову и лепу кућу, са намештајем, фрижидером, замрзивачем, машином и свиме што нам је потребно. Захваљујемо овим добрим људима који су нам помогли.“ – кажу чланови породице Барбуловић.  

 

Организација DRC, је до сада, у овиру програма Европске уније за помоћ поплављеним подручјима у Србији у шест општина  обновила 679 поплавом погођених домаћинстава, изградила 16 кућа, те помогла 154 малих и средњих предузећа  и пољопривредних газдинстава.

 

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 72 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова IPA. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 43 општине које су највише погођене поплавама, а то су : Алексинац, Аранђеловац, Бајина Башта, Бољевац, Горњи Милановац, Ивањица, Јагодина, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Ковачица, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Мајданпек, Мали Зворник, Медведа, Неготин, Нови Београд, Обреновац, Осечина, Параћин, Пожега, Сјеница, Смедеревска Паланка, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Шид, Уб, Ужице, Ваљево, Владичин Хан и Зајечар.“

Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO), организације HELP, ASB, DRC, Аустријска развојна агенција (ADA) и Светска Банка - у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.