Среда, 20. Октобар 2010.

"Њест свјат" – обавезна композиција за натпевавање хорова 2011. године

2949_1.jpg

Програмска комисија Мокрањчевих дана, на првој седници 14. октобра, утврдила је концепт 46. Фестивала и донела одлуку да обавезна композиција за Натпевавање хорова 2011. године буде "Њест свјат" Стевана Стојановића Мокрањца.

Сви наредни Фестивали, до педесетог, у својој програмској оријентацији садржаће капитална остварења.

Иницијативу за снимање играног филма о животу, делу и стваралаштву Стевана Ст. Мокрањца, Фестивал и Дом културе "Стеван Мокрањац" су септембра ове године озваничили потписивањем Протокола о сарадњи са Нишким културним центром и Филмским фестивалом у Нишу. У том смислу, неопходно је расписати национални конкурс за израду филма који би, коначно у потпуности дефинисао име и дело Стевана Ст. Мокрањца.

Штампање Монографије која би сликом и речју требало да да приказ свега најзначајнијег оствареног на Фестивалу од оснивања до данас, у наредним годинама захтева неопходну студијску и стручну припрему у прикупљању историјске и културне грађе.

Продукција првог српског балета на музику Мокрањца била би реализација дугогодишње идеје окупљеног тима стручњака који би требало да прикаже живот и стваралаштво највећег српског композитора. Садржај овог балета помирио би и приказао две важне етапе у Мокрањчевом животу – детињство у Неготину, живот у Београду и године студирања у Минхену, Риму и Лајпцигу, путовања са хором по свету...

2949_2.jpg

Посебно значајан сегмент музичког стваралаштва ослоњеног на дело Стевана Мокрањца било би расписивање Интернационалног конкурса за композиторско дело домаћих и страних композитора, које би премијерно било изведено на 50. Фестивалу.

46. "Мокрањчеви дани" неће одступити од већ уходаних развојних праваца, кроз које се, у част Мокрањчевом стваралаштву, негује, пре свега, хорско стваралаштво, а њему се придружују све остале традиционалне, али и савремене музичке теме, чиме се "Мокрањчеви дани", са сигурношћу сврставају у приоритетни културни бренд Републике Србије. Програмом наредног Фестивала биће дефинисани и крупнији кораци на повезивању европске и светске музичке баштине. У оквиру истог неће изостати ни најзначајнији програм Натпевавање хорова, а Фестивал ће наставити да одабраним садржајима обележава значајне годишњице и јубилеје у области музике, као и да негује и подржава музичко стваралаштво уметника пореклом из Мокрањчевог Неготина (којих по тренутној евиденцији данас има око педесет). Из програма не би требало изоставити значајна имена младих композитора и извођача који настављају традицију Мокрањца, попут Милорада Маринковића, овогодишњег добитника високог светског признања, чије би дело неизоставно требало извести у оквиру 46. Фестивала. Високи домети музичког стваралаштва биће представљени и кроз програме професионалних хорова, ансамбала, оркестара и композитора из земље и иностранства. Програмом је предвиђено и извођење домаће опере, у складу са потребом да "Мокрањчеви дани" буду у овој области одговарајуће дефинисани. Традиционално, биће изведен и целовечерњи хорски програм победника Натпевавања 45. Мокрањчевих дана, а пратећи програми ће садржајно и тематски обогатити фестивалски програм кроз ликовну, књижевну, етно и фоклорну уметност, која је такође инспиративно ослоњена на име и дело нашег најзначајнијег компотитора.