Понедељак, 17. Септембар 2018.

„Нити традиције“ у Мокрању

У Мокрању, селу порекла композитора Стевана Стојановића, у оквиру 53. Мокрањчевих дана, организован традиционални програм “Нити традиције”.    

Програм у Мокрању, почео је полагањем венаца на спомен обележје – бисту композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Делегације у којој су били представници Дома културе „Стеван Мокрањац“, организатора фестивала, локалне самоуправе Неготин, коју је предводио Владимир Величковић, председник Општине и КУД-а „Мокрањац“, одале су почаст великану који је својим музичким делом прославио не само Мокрање и родни Неготин, већ и целу Србију. 

Централни део програма приређен је у порти цркве Свете Тројице, уз учешће вокалних солиста и инструменталиста, певачких и фолклорних група.  

13. „Нити традиције“ отворио је извођењем сплета влашких кола на усној хармоници Живојин Марковић из Мокрања, а након тога публика је уживала и у песми Драгољуба Фируловића Фирула и мелодијама Стефана Радовановића и Петра Чулиновића на дудуку.

На отвореној сцени у Мокрању представила се и изворна фолклорна група КУД-а „Мокрањац“ из Мокрања“, са сплетом изворних влашких игара, као и солистичким наступима Драгија Николића на фрули, Слободана Недељковића на дромбољи и Томислава Буљигића на гајдама. Публика је имала прилику да чује и вокалну солисткињу Драгицу Марковић.

У наставку програма публици у Мокрању представиле су се и чланице Етно радионице Установе Центар за културу града Бора. Оне су овога пута извеле неколико српских и влашких изворних песама

На овогодишњим “Нитима традиције“ наступили су и чланови КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина. Дечија фолклорна група представила се сплетом влашких игара из Мокрања, а први ансамбл Сплетом влашких игара из Неготинске Крајине.  

Фестивал Мокрањчеви дани је учесницима и пријатељима програма изведеног у Мокрању доделио традиционална признања. Почаснице 53. Фестивала добили су учесници програма, а захвалнице су уручене појединцима из Мокрања, који су помогли организацију програма. .