Понедељак, 25. Септембар 2017.

„Нити традиције“ у Мокрању

Део програма и 52. Мокрањчевих дана, традиционално је организован у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Стојановића.


Као и претходних година, богат и разноврстан програм под називом „Нити традиције“ у Мокрању, почео је полагањем венаца на спомен обележје – бисту композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Делегације у којој су били представници Дома културе „Стеван Мокрањац“, организатора фестивала, локалне самоуправе Неготин, коју је предводио Владимир Величковић, председник Општине и КУД-а „Мокрањац“, одале су почаст великану који је својим музичким делом прославио не само Мокрање и родни Неготин, већ и целу Србију. 

У сеоској цркви Свете Тројице приређен је концерт Хора Саборне цркве Свети Георгије” из Новог Сада, којим је дириговао Богдан Ђаковић,  док је у порти приређен програм „Нити традиције“.

Хор Саборне цркве Св. Георгије” из Новог Сада наставља богату традицију српских, бачких и новосадских црквено-певачких друштава, а посебно Катедралног хора (1939). У октобру 1992. године садашњи Хор добија данашњи назив и функцију матичног хора новосадске Саборне цркве, покушавајући да настави рад и концепт поменутог предратног ансамбла, при чему би свака литургија у Саборној цркви требало да буде уједно и духовни концерт. Хор на свом репертоару има дела српске, руске и бугарске духовне музике 19. и 20. века, односно већи број песама из старије традиције: византијског, српског средњевековног и каснијег једногласја, као и примере руске вишегласне музике 17. и 18. века. Посебну пажњу посвећује савременој православној и хришћанској богослужбеној и концертној духовној музици. Поред редовног учешћа на богослужењима у храму Светог Георгија, ансамбл наступа на различитим фестивалима и манифестацијама значајним за ширење наше православне и националне културе. Хор је певао на многобројним богослужењима и на пригодним концертима широм земље, као и у већем броју наших манастира. Тринаест пута је представљао Српску православну цркву на Европским сусретима хришћанске омладине, које су од 1993. године у Минхену, Паризу, Вроцлаву, Бечу, Милану, Варшави, Барселони, Будимпешти, Хамбургу, Лисабону и Тезеју, организовали монаси из манастира Тезе (Француска). Посебно се истиче традиција шеснаест Божићних концерата у Новом Саду од 1998 до 2013. године. Најзначајнији концерти одржани су у: Југословенском културном центру у Паризу, Катедрали Св. Аброзија у Милану, Цркви Св. Аугуста у Барселони, Катедрали у Нориџу, затим у Цркви Св. Петра и Павла у Кромеру, Цркви Св. Александра у Бергаму,  Цркви Св. Доминга у Лисабону, сала Државног конзерваторијума у Солуну, Цркви Св. Софије у Стокхолму. Хор је појао литургије у српским црквама у Берну и у Трсту.

 

На 12. „Нитима традиције“ изворном песмом, свирком и игром представила се најпре Женска певачка група Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, коју успешно води професорка Александра Ђукић.

На отвореној сцени у Мокрању наступила је изворна фолклорна група КУД-а „Мокрањац“ из Мокрања“, са сплетом изворних влашких игара, солисти Драги Николић, на фрули и Живојин Ницуловић на хармоници.

Добродошлицу је гостима кроз здравицу упутио Драган Петковић, а публика је имала прилику да чује и вокалну солисткињу Драгицу Марковић, као и Слободана Недељковића, који је извео изворну мелодију на дромбољи.

У наставку програма публици у Мокрању представили су се и чланови КУД-а  „Ђидо“, из борског Брестовца, који су за наступ на Нитима традиције, изабрали неколико занимљивих тачака.

Изворним играма из Брестовца и влашком кореографијом представио се омладински фолклор, а изворним песмама Властимир Зуркић и Бобан Јаношевић, који су касније у дуету отпевали и популарну влашку песму „Кроз борову шуму“.

 

Овогодишњи победник „Сусрета села“ општине Неготин, КУД „Флоричика“ из Јабуковца приказао је занимљив и динамичан програм. 

Изворном влашком песмом представио се вокални солиста  Данијел Бароновић, а сплетом изворних игара из Јабуковца и околине две играчке поставке: старија фолклорна група, а касније и омладинска, док је допринос наступу Јабуковчана пружила и женска певачка група, уз подршку већ познатих инструменталних извођача.

Фестивал Мокрањчеви дани је учесницима и пријатељима програма изведеног у Мокрању доделио традиционална признања.

Почаснице 52. Фестивала добили су: Женска певачка група УШ „Стеван Мокрањац“ Неготин, КУД „Ђидо“ из борског Брестовца и КУД „Флоричика“ из Јабуковца. Захвалнице 52. Мокрањчевих дана уручене су појединцима из Мокрања. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.