Понедељак, 12. Септембар 2016.

„Нити традиције“ у Мокрању

И део програма 51. Мокрањчевих дана, традиционално је организован у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Мокрањца. У сеоској цркви Свете Тројице приређен је концерт Хора „Свети Стефан Дечански“,  док је у порти приређен програм „Нити традиције“.

  

Хор Свети Стефан Дечански  основан је 1987. године у Новом Саду као црквени хор, да би током година прерастао у један од најбољих и најцењенијих хорова у Србији.Чине га углавном млади људи, професионални музичари и аматери са хорским искуством. Иако остају доследни своме најдубљем уверењу да црквену музику треба увек изнова враћати у контекст богослужења, коме од искона једино и припада, чланови овог ансамбла често приређују и концерте духовне хорске музике у земљи и иностранству. Репертоар хора, осим духовне музике свих епоха, садржи и мноштво обрада народних напева, као и световну музику на разним језицима.

  

Хор којим диригује Тамара Адамов Петијевић на Фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину наступао је два пута, 2002. године на целовечерњем концерту и 2005. године на Натпевавању хорова.

  

У програму „Нити традиције“, који има за циљ очување народне културне традиције,  наступили су чланови културно уметничких друштава „Бањца“ из Кривеља, „Јовица Јанковић-Турку“ из Манастирице и „Мокрањац“ из Мокрања.  У знак захвалности, учесницима програма у Мокрању уручене су и почаснице Мокрањчевих дана.

  

У црквеној порти  за посетиоце је припремљено и традиционално послужење. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.