Среда, 16. Септембар 2015.

Нити традиције – Мокрање Мокрањцу

У Мокрању, месту одакле потичу најближи преци Стевана Стојановића Мокрањца, девети пут за редом приређен је програмом „Нити традиције-Мокрање Мокрањцу“ у славу великог композитора.

 

На почетку програма, делегације Општине Неготин, у којој су били Јован Миловановић, председник Општине Неготин и Александра Величковић, помоћница председника општине,  месне заједнице Мокрање и Културно уметничког друштва, положиле су венце и цвеће испред спомен бисте славном композитору у центру села, а након тога у Цркви Свете Тројице приређен је концерт духовне музике. Концерт је приредио хор Цркве Стеве Тројице из Неготина под вођством Светлане Кравченко.   

  

Кроз програм „Нити традиције – Мокрање Мокрањцу“, Мокрањци и њихови гости  били су у прилици да се упознају и са изворним народним стваралаштвом Неготинске Крајине кроз звуке изворних свирала, песму и игру културно-уметничких друштава „Флоричика“ из Јабуковца, „Видра“ из Видровца, „Мокрањац“ из Мокрања и етно групе „Марињике“.  

  

Уз традиционално послужење, мештани Мокрања за ову прилику припремили су и изложбу уникатних рукотворина, одевних и употребних предмета, а учесницима програма “Нити традиције – Мокрање Мокрањцу”, додељене су и Захвалнице.

  

Покровитељ манифестације била Општина Неготин, а организатори Месна заједница Мокрање и КУД „Мокрањац“ из Мокрања.

  

Александра Величковић, помоћница председника Општине Неготин, похвалила је организаторе и савет месне заједнице Мокрање за успешно организован програм и пожелела им да и наредних година наставе са овом веома лепом манифестацијом.