Уторак, 31. Јануар 2012.

„Невен” у борби против пушења

3544_1.jpg

Данас се у Србији обележава Национални дан без дуванског дима под слоганом ”Уживај без дуванског дима”. Друштво за борбу против рака „ Невен“ и овогодишњу кампању у борби против пушења посветило је младој популацији са циљем превенције здравља. 

3544_2.jpg

Тим поводом данас су др Душица Јосифовић, стоматолог и др Јасмине Јеленковић, пнеумофтизиолог Здравстевеног центра Неготин одржале предавања за ученике Техничке школе у Неготину. Др Душица Јосифовић говорила је на тему „ Пушење и алкохол – орали карцином “, док је др Јасмина Јеленковић одржала предавање на тему „ Пушење и карцином плућа“.

3544_3.jpg

Завод за јавно здравље је саопштио да је пушење водећи фактор ризика у Србији који доприноси смртности и одговоран је за 13,7 одсто изгубљених година живота. У Србији свакодневно или повремено пуши 38,1 одсто мушкараца и 29,9 одсто жена. У односу на истраживање из 2000. године, учесталост пушења смањила се за 9,8 одсто код мушкараца и 3,8 одсто код жена. Посебно је забрињавајуће да чак трећина свих трудница у нашој земљи пуши у неком периоду трудноће или свих двет месеци, упркос последицама које дим може имати на плод. Највећи утицај дуван има за настанак рака плућа, исхемијске болести срца и хроничне опструктивне болести плућа.

3544_4.jpg

Друштво за борбу против рака „Невен“ и ове године ће радити на личном контакту са онколошким пацијентима, али и здравом популацијом како би се подигла свест о потреби да се редовно контролише здравље.