Уторак, 18. Април 2017.

Немањи Павловићу припала Повеља “Божидар Јануцић”

Немањи Павловићу, солисти на хармоници из Шарбановца, по оцени жирија припала је Повеља “Божидар Јануцић”, специјална награда Фестивала влашке музике „Гергина“. Награду за најбољег солисту понела је Анђела Јовановић из Борске Слатине, док је најбољи инструменталиста Огњен Јањић из Дубоке код Кучева.

 

У такмичењу је ове године учествовало двадесетак младих и талентованих извођача влашке музике, вокалних солиста, фрулаша, виолиниста, хармоникаша и младих уметника на дувачким инструментима. Њихове наступе пратио је оркестар Бобана Пецића.

   

Најбољим младим извођачима, по оцени жирија, који су ове године чинили Марија Витас, етномузиколог, музички уредник Радио Београда 2, Маја Стојановић, професор клавира у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ у Неготину и Данијела Пражић, професор у Музичкој школи „Константин Бабић“ из Кладова, припале су новчане награде у износу од по 10 000 динара за најбољег вокалног солисту и инструменталисту, док је свеукупни победник осим Повеље и новчане награде од 15 000 динара, награђен и ЦД издањем са музиком Божидара Јануцића, којим га је даривала породица виртуоза на виолини из Вељкова. Новчане награде обезбедила је Компанија “Александровић”, а свим учесници Фестивала додељени су и поклони Удружења “Гергина” .  

    

Девети фестивал влашке музике „Гергина“, који се већ по традицији одржава другог и трећег дана Ускрса, у Дому културе „Стеван Мокрањац“, отворен је, као и претходних девет година, химном манифестације, песмом „Гергина“, коју је ове године отпевала седмогодишња Гергана Орвад, ћерка чувеног виртуоза на хармоници, професора Адама Орвада, која је у Неготин допутовала са Орфеус Балкан Ансамблом из Копенхагена, који је такође наступио прве вечери фестивала. 

 

Гости из Данске, које предводи управо професор хармонике Адам Орвад, негују музику Балкана, а синоћ су на њиховом репертоару била влашка и бугарска кола и неколико песама.  Уз њих је прве вечери фестивала наступио и дечији фолклорни ансамбл „Флоричика“ из Јабуковца.Првог дана фестивала организоване су и две изложбе.

 

У холу Дома културе „Стеван Мокрањац“ отворена је изложба из етнолошке збирке Музеја Крајине, ауторке Емиле Петровић, а у галерији ове установе изложба мајстора фотографије Бојана Иванова из Видина у Бугарској, под називом „Балкански фолклор“.

 

Друге вечери Деветог фестивала влашке музике „Гергина“ наступиће десетак популарних певача из Србије и Румуније и скоро двадесетак инструменталиста. Друго вече Фестивала биће заокружено наступом КУД-а “Бањица” из Кривеља. Све извођаче, као и прве вечери, пратиће оркестар Слободана Пецића.

  

Као пратећи програм друге фестивалске вечери најављене су промоције књига, Адама Орвада “Нотни записи – 25 кола Слободана Божиновића” и о Илији Петришоровићу, легендарном влашком трубачу, коју ће приредити Димитрије Микан Обрадовић.

Покровитељи Фестивала влашке музике “Гергина“ су Министарство културе и информисања Републике Србије, Национални савет Влаха, Општина Неготин, Елиxир Прахово и Николић превоз Самариновац, уз помоћ других бројних спонзора и пријатеља. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.