Петак, 19. Октобар 2012.

Немачка делегација у Неготину

3927_1.jpg

Леа Кројца, руководиоца одељења за Југоисточну Европу и Кавказ министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке, Кристофа Ајхена и секретара за економску сарадњу амбасаду Немачке у Београду, представнике Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ и Немачке развојне банке примио је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин са најближим сарадницима и руководиоцима ЈКП“Бадњево“.

3927_2.jpg

Повод данашње посете Неготину високе делегације из Немачке је чињеница да је општина Неготин једна од 18 у Србији у којој се реализује пројекат "Рехабилитација система даљинског грејања у Србији”, који са 45 милиона евра финансира Немачка развојна банка. Поздрављајући госте мр Милан Уруковић, захвалио се на бројним вредним пројектима које су немачке институције реализоване на подручју општине Неготин.

- Сви реализовани програми и пројекти, сасвим сигурно, омогућили су квалитетније услове живота и рада мештана наше општине, потенцијалних инвеститора и боравка гостију. Ја вам се, у своје и име грађана општине Неготин, на томе најсрдачније захваљујем – поручио је мр Милан Уруковић приликом обраћања и протоколарне размене поклона.

3927_6.jpg

- Општина Неготин је врло озбиљан и поуздан партнер са којом наше институције имају изузетну сарадњу. Такође,  руководство општине Неготин је врло савремено, енергично и ради у циљу напретка општине Неготин – поручио је Лео Кројц, руководилац одељења за Југоисточну Европу и Кавказ министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке.

3927_3.jpg

Захваљујући донацији од 400.000 евра и учешћем општине Неготин од 120.000 евра у нашем граду почела је рехабилитација и модернизација система грејања. Висока делегација из Немачке обишла је топлану Вељко Влаховић где је почела реализација пројекта.

-У топлани у насељу Вељко Влаховић уграђен је нови котао снаге 3,5 МW, вредан око 100.000 евра, у плану је замена топловода дужине око 230 м, уградња нових подстаница. Наш превасходни циљ биће повезивање  појединачних котларница које загревају стамбене објекте, али и градске институције, школе, болницу, банке, у два одвојена система: Борска и Вељко Влаховић. На тај начин, осим што ће бити смањен број димњака, а тиме побољшан квалитет ваздуха у граду, корисници ће имати знатно боље грејање. Такође, створиће се могућност прикључења нових корисника, овога пута то ће бити власници станова и кућа лоцираних уз трасу нових топловода, а у другој фази у плану је топлификација целог града. Крајњи циљ је мања цена И ефикаснији систем грејања  за већи број корисника у граду– најавио је Чедомир Банковић, директор ЈКП”Бадњево”.

3927_5.jpg

Пројекат у Неготину део је четврте фазе програма рехабилитације система даљинског грејања у Србији за коју су владе Србије и Немачке, као и Немачка развојна банка (KfW), обезбедили 56,25 милиона евра. На овај начин побољшаним системом даљинског грејања биће обухваћено приближно милион становника Србије, а средства су намењена решавању проблема у топланама - унапређењу техничких капацитета, смањењу емисије штетних гасова и ефикаснијем коришћењу енергије.

3927_4.jpg

Иначе, Лео Кројц је у разговору са руководством општине Неготин најавио да ће Немачка поред 81 милиона евра за пројекте у области енергетике, инфраструктуре и развоја демократије, по јуче потписаном пројекту, Србији ускоро одобрити још 40 милиона евра намењених изградњи електродистрибутивног система. За време боравка у Неготину Немачка делегација обишла је Винарију “Матаљ” и Рајачке пивнице.