Понедељак, 23. Март 2015.

Неготинска премијера филма “Енклава”

Након премијере у Звечану и приказивања у Нишу, Новом Саду, Смедереву и Пожаревцу, играни филм "Енклава", синоћ је премијерно приказан и у биоскопу „Крајина“ у Неготину.  

 

Неготинској премијери играног филма који је делом сниман и на Рајачким пивницама, присуствовали су редитељ Горан Радовановић, продуценткиња филма Јесенка Јаснигер, али и главни јунаци филма млади глумци Филип Шубарић, који тумачи улогу малог Србина и Денис Мурић, Ненад Станојковић, Милан Секулић, који се појављују у улогама малих Албанаца и њхове старије колеге Горан Радаковић, који тумачи лик полицајца у мултиетничкој полицији на Косову и Милена Јакшић, која игра младу учитељицу на Косову. Поред њих, у главним улогама у филму појављују се Небојша Глоговац, Аница Добра, Ненад Јездић и Миодрага Кривокапића.

 

Главна тема филма „Енклава” је живот Срба у малим изолованим заједницама – енклавама на Косову и Метохији. Ове заједнице су једине такве у Европи, а припадници полиције Уједињених нација и Европске уније неопходни су да би очували ове територије. Приморани на живот без слободе, ограничени скученим простором, Срби који су остали да живе на Косову и Метохији егзистирају у веома тешким, гетоизираним условима.

 

Кроз призму одрастања дечака у специфичним условима после погрома, марта 2004. године, кроз њихов однос и драму коју преживљавају лако се увиђају и осећају основне идеје филма. Особине покојања, опроста и љубави упечатљиво се препознају и осећају у порукама које Енклава носи у себи. Поменути филм кроз децу говори шта је суштина живота и који су неискварени и једини исправни начини решавања проблема и конфликата.

   

Публика је након приказивања филма била у прилици да поздрави госте. Филм је предпремијерно прикасзан у неготинском биоскопу и у суботу