Понедељак, 11. Септембар 2017.

Неготинска гимназија обележила дан школе

Неготинска гимназија, једна од најстаријих школа у Србији, обележила је 178. рођендан. Свечаној академији присуствовали су бројни гости, сарадници и пријатељи.


Неготинска гимназија 10. септембар слави као дан када је, 1839. године у Неготину, почела са радом Полугимназија - двогодишња Главна школа, на основу одлуке Државног савета и потврде Намесништва Књаза Српског, о пресељењу зајечарске Полугимназије - Главне школе у Неготин. Школа је успешно одолевала времену и изазовима које су доносиле реформе и тако сачувала статус једне од најугледнијих средњих школа у Србији. У њој су знања стицали српски научници и дипломате, Ђорђе Станојевић, Симо Лозанић, Никола Пашић, композитор Стеван Мокрањац. Позната је не само по многим славним именима која су се у њој школовала, већ и одличној припреми коју пружа својим ђацима за наставак образовања на високошколским установама.

Колектив и ученици Неготинске гимназије ове године свечаном академијом обележили су 178 годишњицу постојања и рада ове образовне установе. Свечаној академији присуствовали су бројни гости, представници Општине Неготин, бивши и садашњи професори и ученици. Поздрављајући присутне, Драгана Нисић, директорка Неготинске гимназије, истакла је да ово школа са богатом традицијом, и да је то велика част, али у исто време и одговорност да се задржи ниво и углед који је грађен свих ових година.

“Неготинска гимназија није само образовна установа.Она помаже овим младим људима да спознају и негују праве вредности. Наши ученици не само да су добри ђаци, они су и веома креативни и талентовани. Мото наше школе је спој традиционалног и савременог, спој младости и искуства, а основни циљ је да ове младе људе усмеримо на прави пут. ” – рекла је између осталог директорка Драгана Нисић.  

Поводом Дана Неготинске гимназије, изведен је одлично припремљен музичко -поетски програм у коме су учествовали рецитатори и етно групе “Марињика” и “Ајдуци”, под вођством Данијеле Марковић. У холу школе приређена је изложба ликовних радова ученика Неготинске гимназије.

 

Уручене су и јубиларне награде запосленима у школи, као и захвалнице организацијама и установама које помажу њен рад. Колектив је у заслужену пензију испратио професора историје, Саву Мићићеловића.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.