Петак, 11. Септембар 2015.

Неготинска гимназија обележила Дан школе

У Неготинској гимназији обележен је 176. рођендан школе, једне од најстаријих у Србији. Свечаној академији присуствовали су бројни гости, сарадници и пријатељи.


Неготинска гимназија 10. септембар слави као дан на који је 1839. године у Неготину почела са радом Полугимназија - двогодишња Главна школа, на основу одлуке Државног савета и потврде Намесништва Књаза Српског, о пресељењу зајечарске Полугимназије - Главне школе у Неготин.

Школа је успешно одолевала времену и изазовима које су доносиле реформе и тако сачувала статус једне од најугледнијих средњих школа у Србији. У њој су знања стицали српски научници и дипломате, Ђорђе Станојевић, Симо Лозанић, Никола Пашић, композитор светскога гласа Стеван Мокрањац. Позната је не само по многим славним именима која су се у њој школовала, већ и одличној припреми коју пружа својим ђацима за наставак образовања на високошколским установама.

Неготинска гимназија се као и већина сличних суочава са мање-више истим проблемима веома актуелним у друштву. За подручје Неготинске Крајине, а последњих деценија све заступљенији и у другим крајевима Србије, јесте пад наталитета, због кога је у школским клупама све мање ђака. Тако су почетак и ове школске године у Неготинској  гимназији, обележиле рефлексије актуелних друштвених кретања, од којих мањак броја ђака, највише. Професори, њих четрдесетак, сада едукују 349 ученика, или за 36 мање у односу на прошлу годину, а ђаци су уместо у 16, сада распоређени у 15 одељења природног и друштвеног смера.

Пред почетак нове школске године, четири кабинета су променила изглед набоље, јер су током распуста, завршени послови инвестиционог одржавања, које је финансијским средствима помогла и локална самоуправа.

Поводом Дана Неготинске гимназије, изведен је одлично припремљен музичко -поетски програм у коме су учествовали рецитатори и Хор школе, а госте је у име колектива поздравила директора Емилија Петровић.  

Уручене су и јубиларне награде запосленима у школи, као и захвалнице организацијама и установама које помажу њен рад. Гости су на дар добили примерак последњег издања школског листа.